latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:45 | Autor: SRNA

Kovačević: Novalić nezakonito obrađivao lične podatke penzionera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nezakonito je obrađivao lične podatke penzionera kojima je uoči izbora poslao pisma na kućne adrese, a koja su, u stvari, sadržajem bila dio izborne kampanje za SDA, piše "Dnevni avaz".
Petar Kovačević - Foto: SRNA
Petar KovačevićFoto: SRNA

List navodi da je to sada zvanično potvrđeno, iako Novalić nije imao nikakve osnove da traži, a ni da dobije stotine hiljada ličnih podataka penzionera od Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH.

Novalić je odgovorio na zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da dostavi objašenje o pravnom utemeljenju svog postupka, a direktor te agencije Petar Kovačević prenio je da Novalić tvrdi da to što je uradio ne predstavlja obradu ličnih podataka.

"Obrada jeste bila protivzakonita i mi ćemo sa postupkom ići do kraja i donijeti rješenje u ovom slučaju", rekao je Kovačević.

On je naveo da je teško naći suvisli komentar na ono što je federalni premijer poslao kao odgovor o veoma ozbiljnom zakonskom postupanju.

"Mi smo od Novalića tražili da navede pravni osnov za takvu obradu ličnih podataka, a nevjerovatno je da on čak nije u svom dopisu ni spomenuo Zakon o zaštiti ličnih podataka, što pokazuje da i ne poznaje zakon", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da Agencija još čeka odgovor iz Zavoda PIO FBiH o tome koliki je tačan broj ličnih podataka penzionera koje su ustupili Novaliću.