latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:58 ⇒ 22:50 | Autor: Agencije

Amerikanci na biralištima: Izbori za Kongres i trećinu senatskih mjesta

Amerikanci danas biraju zastupnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i trećinu senatskih mjesta. Ovi izbori ocijenjeni su kao referendum o predsjedniku Donaldu Trampu.
Kongres Sjedinjenih Američkih Država (Foto: Sputnik/Flickr) -
Kongres Sjedinjenih Američkih Država (Foto: Sputnik/Flickr)

Prema anketi koju je proveo "ABC/Washington Post", demokrate bi mogli pobijediti na današnjim izborima za Kongres SAD, s odnosom 52 prema 44 odsto, a slična predviđanja iznosi i anketa "NBS/Wall Street Journal".

U Donjem domu Kongresa, Predstavničkom, koji broji ukupno 435 članova, prevlast trenutno imaju republikanci, mada ne nadmoćnu – 235 prema 193 demokrate. Članovi Predstavničkog doma biraju se na  dvije godine.

Senatora ima stotinu, po dva za svaku saveznu državu, bez obzira na njenu veličinu i broj stanovnika. Oni imaju mandat od šest godina, ali je sistem uređen tako da se na svakim ovakvim izborima bira trećina senatora. U aktuelnom sazivu Senata republikanci imaju 51 senatora, a demokrate 47.

Ako prevlast pripadne demokratama, to bi, kako objašnjavaju diplomatski izvori, otežalo poziciju predsjednika Trampa i primoralo ga da mijenja pristup, dok bi, u suprotnom, ako sve ostane kao što je sada, Demokratskoj stranci predstojala ozbiljna unutarstranačka debata.

Trampova imigrantska politika bila bi u slučaju pobjede demokrata podvrgnuta detaljnom ispitivanju, a demokrate ne bi propustile ni priliku da pokrenu novu istragu u vezi s optužbama da je Rusija imala važnu ulogu u Trampovoj predsjedničkoj kampanji.

Ništa od toga ne bi promijenilo pravac kojim se kreće Trampova spoljna politika, ali stvari bi postale složenije i Trampu bi bilo potrebno više vremena da provodi svoje odluke, ocjenjuje DW.
Obamina reforma

Spoljna politika koju oblikuje predsjednik, mada je Kongres mora potvrditi, nije bila presudno pitanje u kampanji.

Kongres ima mnogo više uticaja na unutrašnju politiku, pa bi, naprimjer, eventualna dominacija demokrata ugasila nade republikanaca da će eliminirati zdravstvenu reformu bivšeg predsjednika Baraka Obame .

Demokrate moraju republikancima "oteti" 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći prema rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvodivo. S druge strane, demokrate brane 26 senatskih mjesta, dok republikanci brane samo devet. Zbog toga nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.