latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:59 ⇒ 07/11/2018 | 08:34 | Autor: RTRS

Petrović: Cijenim Dodikovu energiju; Imaće moju podršku

Pedsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Doboja Obren Petrović razgovarali su o infrastrukturnim projektima, ali i visokoj politici.

Dodik je rekao je da je grad Doboj jedno od strateških mjesta i od interesa za Srpsku.

"I kao predsjednik, kao političar i kao čovjek uvijek sam to tako posmatrao, i uvijek sam imao želju da ovdje radimo više", naveo je Dodik.

Dodik kaže da je izgradnjom auto-puta Banjaluka-Doboj, ova lokalna zajednica dobila ozbiljnu razvojnu šansu.

"Јuče su otklonjeni svi proceduralni problemi u vezi izgradnje dionice auto-puta od entitetske linije razdvajanja do Јohovca, a mi završavamo razgovore koji će se finalizirati u proljeće oko izgradnje Koridora "Pet-ce" dalje prema Bijeljini. Naš najveći razvojni projekat u Republici Srpskoj je izgradlja auto-puta Banjaluka-Bijeljina", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su otklonjeni svi proceduralni problemi za izgradnju sportske dvorane u Doboj, čiji kamen temljac je položio 23. avgusta zajedno sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović i gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, kao i za novu bolnicu.

"Mi smo željeli i ranije da položimo kamen temeljac, ali neke stvari nisu u našim rukama. Mislim da imamo veoma loš sistem zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, koje je mjesto najveće korupcije u BiH i mjesto koje najviše koči svaki razvojni projekat. Moramo da gubimo mnogo vremena oko toga i neki ljudi izgube i strpljenje, pa neće više da rade", naveo je Dodik.

Najavio da će kao srpski član Predsjedništva BiH, kao jednu od prvih stvari predložiti da se ukine Zakon o javnim nabavkama u BiH i da se pronađe jedan od najboljih modela koji funkcioniše u EU, koji će se prilagoditi ovom području.

"Danas su važniji pet članova Komisije za javne nabavke u Sarajevu nego svi predsjednici i sve skupštine u BiH, prema tome to je nešto što moramo da rješavamo. Tamo je veoma poznato da svako ima nekog svog člana i da ako niste prisutni sa novcem ne možete ništa riješiti. Ako dolazite iz javnog sektora, onda se to odugovlači i po nekoliko mjeseci", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su, ipak, krenule procedure realizacije projekata i naveo da će jedna kineska kompanije početi projektovanje nove bolnice, a da će radovi početi već na proljeće.

On je pozvao gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da vodi računa da objekat bolnice, koji će biti savremeno opremljen, bude i "urbanistički primijećen".

Dodik je kao jedan od projekta koji će se zajednički relizovati na području ovog grada naveo uređenje korita rijeke Bosne da bi se spriječilo plavljenje grada, kao i kompletno infrastrukturno sređivanje grada, te naglasio da Doboju treba dati sadržaj koji će ga činiti regionalnim.

"Mislim da je Republika Srpska otišla sada malo dalje i može da ode dalje od onoga da samo krpimo neke stare puteve ili gradimo neke seoske, već da pravimo kapitalne objekte u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju. Mi želimo da napravimo disperziju svih kapitalnih programa", rekao je Dodik.

Najavio je da će se o tim kapitalnim programima razgovarati već na prvoj sjednici Vlade Srpske, kojoj će i on prisustvovati.

Petrović je rekao da podržava lidera SNSD-a, te snagu i energiju koju on pokazuje u radu.

"Cijenim samo rad i Dodik će imati moju podršku. Sigurno da ćemo ove četiri godine iskoristiti da dobijemo pomoć i Vlade Republike Srpske i Savjeta ministra", naveo je Petrović.

Gradonačelnik Doboja poručio je da su u proteklih osam mjeseci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Srpske više uradili za ovaj grad nego članovi SDS-a u Savjetu ministara u protekle četiri godine.

"I ove projekte koje smo počeli zajednički da radimo, ono o čemu smo danas razgovarali, sigurno nastavljamo. Bez Vlade Srpske i podrške iz Banjaluke, Doboj bi vrlo teško mogao da radi i živi", rekao je Petrović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je naveo da Banjaluka i Doboj nikada više neće biti jedno protiv drugog, već da će politički zajednički raditi za dobrobit svih građana i Republike Srpske i BiH.

Petrović je rekao da će odmah nakon formiranja nove Vlade Srpske lokalna zajednica pripremiti projekte za izgradnju i razvoj Doboja, kako bi bio veliko gradilište.

Najavio je nastavak realizacije zajedničkih projekata, između ostalih, izgradnju dječijeg igrališta i uređenje ulica za koje je Vlada Srpske izdvojila 1.800.000 KM.

Petrović je pozvao Dodika da posjeti sva radilišta kako bi građanima bila upućena poruka da samo jedinstveni i složni mogu postići sve bolje rezultate.

Izrazio je žaljenje što je Dodik izgubio u Doboju na opštim izborima u oktobru, ali je izrazio nadu da će to zajedničkim radom biti promijenjeno u narednom periodu.

"Moramo dati glasove onim ljudima koji pomažu gradu Doboju, a ne onim koji samo pričaju. Moramo imati ljude od akcije i ja sam spreman sa predsjednikom Dodikom da radim u narednom periodu i sigurno da će građani i Doboja i Republike Srpske, a i BiH, imati koristi", naglasio je Petrović.

Petrović je ponovio da njegova podrška Dodiku u Parlamentarnoj skupštini BiH nije upitna, a u skladu sa odlukom Skupštine Gradskog odbora SDS-a Doboja, koja je na sjednici 1. novembra jednoglasno dala punu podršku novoizabranim nosiocima mandata iz ove izborne jedinice da budu dio vlasti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH s ciljem zastupanja interesa građana Doboja.

On je pozvao da isto učine i visoki funkcioneri SDS-a Mićo Mićić i Milovan Bjelica, kao i svi ostali koji su "spremni da održe svoje sjednice" i u tom pogledu izvrše pritisak na Glavni odbor SDS-a, podsjetivši da je Dodik pozvao na jedinstvo i slogu kada je riječ o zajedničkom predstavljanju u Sarajevu.

Petrović je naveo da se u Sarajevu predstavljaju svi narodi iz Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA