latinica  ћирилица
06/11/2018 |  13:28 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Filipović: Očekujemo ispravku nepravde u slučaju "Orić"

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca Radojka Filipović izjavila je Srni da su porodice srpskih žrtava izgubile povjerenje u rad pravosuđa BiH, ali da ipak očekuju da bude ispravljena nepravda i da u ponovljenom postupku Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću budu izrečene masimalne zakonske kazne.
Radojka Filipović - Foto: SRNA
Radojka FilipovićFoto: SRNA

"Nadamo se da će konačno biti uvaženi dokazi i prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH proslijeđen Apelacionom vijeću Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatramo da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba", istakla je Filipovićeva.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

"Nadu da će doći do pravičnijeg suđenja nego u prvostepenom postupku daje nam odluka Apelacionog vijeća Suda BiH koje je ukinulo sramnu prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću", ocijenila je Filipovićeva.

Ona je ukazala da je konačno Mehanizam u Hagu donio promjene, jer je zbog pristrasnosti došlo do smjena sudija u postupku protiv Radovana Karadžića, čime je potvrđeno da su mnoge odluke koje je Haški tribunal donio pristrasne i da su neki optuženi Srbi tendenciozno osuđeni na rigorozne kazne.

Filipovićeva kaže da su sudija Teodor Meron i još neki smijenjeni i da bi trebalo pokrenti reviziju sudskih presuda u čijem donošenju su oni učestvovali.

"I u Sudu BiH ima mnogo pristrasnih sudija i, po ugledu na Hag, i njih bi trebalo isključiti iz vođenja sudskih procesa za ratne zločine, a to su prije svega strane sudije i nekoliko bošnjačkih sudija čije su presude poništavane jer su izricane bez utvrđenih dokaza ili po zakonu koji nije bio na snazi u trenutku izvršenja krivičnih djela za koja se sudi", smatra Filipovićeva.

Govoreći o ponovljenom suđenju Oriću i Muhiću, ona napominje da je dokazana njihova krivica i odgovornost za odvojena ubistva trojice Srba.

Prema riječima Filipovićeve, porodice nestalih i ubijenih Srba očekuju i traže da se napokon podignu optužnice protiv Orića i njegovih potčinjenih koji su naređivali i lično učestvovali u ubistvima i mučenjima srpskih zarobljenika i civila u srednjem Podrinju.

"Riječ je o više predmeta za počinjene brojne zločine oko Srebrenice i Bratunca, kao i u Srebrenici gdje su u brojnim logorima mučeni i ubijani zarobljeni i Srbi koji su na početku rata ostali u ovom mjestu lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti", istakla je Filipovićeva.

Ona je ukazala da su, prema strategiji o rješavanju predmeta ratnih zločina, te optužnice trebalo da budu podignute do kraja 2015. godine.

"Zbog opstrukcije pojedinaca ili uvezanih grupa u pravosuđu BiH, ti predmeti još stoje u ladicama, svjesno se odugovlači sa podizanjem optužnica i čeka da svjedoci pomru i da počinioci zločina nad Srbima po ustaljenoj mantri Suda BiH, zbog nedostatka dokaza, budu oslobođeni optužbi i žive kao slobodni građani", rekla je Filipovićeva.

Ona je upozorila da se time nanosi dodatna bol porodicama ubijenih, mijenja slika o karakteru rata u BiH i za sve zločine neopravdano okrivljuje samo srpska strana.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za petak, 9. novembar.