latinica  ћирилица
06/11/2018 |  13:40 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Sokolov: Čurkin dao značajan doprinos uspostavljanju mira

Pres-sekretar ruske Ambasade u BiH Anton Sokolov rekao je danas da je ruski diplomata Vitalij Čurkin upamćen po vetu koje je uložio na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN, ali i da je kao ruski izaslanik na Balkanu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka dao značajan doprinos uspostavljanju mira.

Sokolov je istakao da je otkrivanjem spomen-obilježja Čurkinu, nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN, prije godinu dana u Istočnom Sarajevu odata počast jednom talentovanom ruskom diplomati.

On je nakon polaganja vijenaca na spomen-ploču Čurkinu, koje je organizovano povodom godišnjice otkrivanja ove ploče, rekao da je 6. novembar postao još jedna slavna tradicija.

"Čurkin na ovim prostorima upamćen je po čuvenom `njet`, vetu koje je uložio na britansku rezoluciju o Srebrenici, ali jedna od najupečatljivijih epizoda u profesionalnoj karijere Čurkina bio je njegov rad u svojstvu specijalnog izaslanika Rusije na Balkanu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, gdje je dao značajan doprinos uspostavljanju mira", istakao je Sokolov.

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović rekao je da je prvobitno bila pokrenuta inicijativa da spomen-obilježje Čurkinu bude podignuto u Srebrenici, ali da nije bilo razumijevanja vlasti te opštine, kao što je to bio slučaj sa opštinom Istočno Novo Sarajevo.

"Za `Istočnu alternativu`, Republiku Srpsku i cijeli srpski narod, ruska politika i politika Vitalija Čurkina jedna je od bitnijih stvari koja se desila u skorije vrijeme. Samom činjenicom da je Srpska izložena pritisku od ambasada SAD, Velike Britanije, EU i NATO-a, mi jedinu pomoć imamo od Rusije, koja je bila prisutna i u momentu kada su Srpsku htjeli da proglase genocidnom tvorevinom", naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, spomen-obilježje Čurkinu jedini je spomenik u Republici Srpskoj, ali i u bivšoj Јugoslaviji koji je dobio jedan ruski diplomata.

"Mi nismo odustali od ideje da ovakav spomenik bude i u Srebrenici podignut. Onog momenta kada spomenik Čurkinu bude u Srebrenici, tada će doći do velikog značaja opstanka Republike Srpske", poručio je Pavlović.

Ispred galerije "Kućanski" u Istočnom Sarajevu prošle godine na današnji dan svečano je otkriveno spomen-obilježje Čurkinu na kojem je upisan tekst na ruskom jeziku "Hvala za rusko `ne`".