latinica  ћирилица
06/11/2018 |  14:48 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Dodik: BiH treba da funkcioniše u punom kapacitetu svoje suverenosti

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik smatra da BiH konačno treba da funkcioniše u punom kapacitetu svoje suverenosti na način da će preuzeti odlučivanje o pitanjima iz nadležnosti zajedničkih institucija.

Dodik je naglasio da treba ukinuti mnoge stvari, poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te naveo da BiH treba da funkcioniše u dejtonskom kapacitetu, što Republika Srpska ne spori, ali spori ono što su uradili visoki predstavnici na štetu svih.

"Neke zapadne zemlje skidaju Kosovo na Savjetu bezbjednosti UN, ali ne i BiH, što je veoma indikativno. Nas zadržavaju u okviru poglavlja sedam Povelje UN kao region koji može da ugrozi bezbjednost u svijetu. Da li je ikome sada normalno da kaže da ovaj region može da ugrozi bezbjednost u svijetu? Nije, a po tom osnovu se nalazimo u Savjetu bezbjednosti", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da je 540 odluka nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je više nego što je doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Oni su modelirali sistem koji je neuspješan i treba prestati s tim. Јesu li napravili zemlju koja funkcioniše? Nisu. Zašto je kritikuju ako su dobro radili svih 20 godina visoki predstavnici", upitao je Dodik, koji je i aktuelni predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, važno je ponuditi adekvatne mjere poput zaštite domaće proizvodnje, ali i potpunog ovladanja monetarnom politikom u BiH koju sada vode stranci.

On je napomenuo da se sve vlasti u BiH sada moraju zaduživati kod komercijalnih banaka, a vlasti u Evropi i regionu kod svojih centralnih banaka.

"Samo u BiH to ne može. Mi držimo depozite u Dojče banci i ne možemo to da uradimo", rekao je Dodik i dodao da je spreman da razgovara o tom pitanju.

On je naveo da je na taj način moguće kreirati novih milijardu KM sredstava koje je, na primjer, moguće usmjeriti na projekat očuvanja povjerenja za život na ovim prostorima, da ljudi ne bi odlazili u inostranstvo.

"Eto, to je jedan projekat koji treba da predložimo, a to je mala mjera koju Predsjedništvo može da uradi veoma brzo", naveo je Dodik.

On je dodao da bi bila korisna i mjera smanjenja doprinosa i poreza na plate i da se omogući povećanje plata u Republici Srpskoj.

"Na koji način ćemo taj prihod koji gubimo nadomjestiti, da li eventualnim povećanjem PDV-a na 19 odsto, što bi opet bila najmanja stopa u regionu, ili na neki drugi način, o tome sam spreman da razgovaram", rekao je Dodik.

On je objasnio da bi na taj način bile omogućene veće plate, a građani bi sami odlučivali kako i na šta je trošiti.