latinica  ћирилица
06/11/2018 |  17:57 | Autor: TANЈUG

Vranje- Otvorena obnovljena kuća Bore Stankovića

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević otvorio je u Vranju renoviranu Muzej-kuću poznatog književnika Borisava Stankovića.
 - Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kuća u Baba Zlatinoj ulici, autora "Koštane", "Nečiste krvi", "Gazda Mladena" i drugih djela, nije obnavljana više od šest decenija, a za kompletno renoviranje muzej-kuće, dvorišta i selamluka, Ministarstvo kulture je odobrilo 9,9 miliona dinara.

Vukosavljević je ocijenio da su ljudi i krajevi srećni i bogati kad imaju koga da pamte kao što je to slučaj sa Borom Stankovićem.

- Јeste li primijetili kako prirodno zvuči sintagma "Borino Vranje", mada se tako Vranje nikada nije zvalo. Mi prepoznajemo da je naziv mjesta i ime pisca sraslo jedno s drugim - naglasio je ministar kulture.

Svečanosti je prisustvovala i čukununuka Borisava Stankovića, Milica Davidović, koja je rekla da je neizmjerno srećna zbog renoviranja kuće i otkrila kako je njena baka opisivala poznatog književnika.

- Čula sam od bake da je bio strogo patrijarhalan. Imao je tri ćerke i bio je veoma strog po raznim pitanjima - navela je Davidovićeva.