latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:05 ⇒ 07/11/2018 | 11:09 | Autor: RTRS

Banjalučki novinari: Riješiti slučaj pokušaja ubistva Kovačevića

Medijski radnici traže istinu o pokušaju ubistva novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića! Na protestu ispred banjalučkog Kluba novinara od nadležnih je zatraženo da pronađu nalogodavce, a od poslanika u novom sazivu parlamenta da po hitnom postupku izmijene Krivični zakonik Srpske, kojim bi napad na novinara bio karakterisan kao napad na službeno lice.

Desetine medijskih radnika, dva mjeseca od pokušaja ubistva kolege Vladimira Kovačevića i danas je stalo uz njega. Od nadležnih traže da pronađu izvršioce i, prije svega, nalogodavce napada. Dva mjeseca od zločina, poručeno je, tišina u institucijama narušava njihov kredibilitet.

- Mislimo da je ovo linija koja je pređena i poslije koje nema povratka. Ukoliko se ovo ne riješi, Klub novinara i čitava medijska zajednica neće nijemo posmatrati - poručio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Podsjetimo, 26. avgusta, vraćajući se s radnog mjesta Vladimir Kovačević fizički je napadnut i metalnim šipkama pretučen od strane dva lica. Sam Kovačević je identifikovao Marka Čolića kao jednog od napadača, koji je uhapšen i pritvoren. Od tada do danas, bar zvanično, o ovom slučaju nije bilo novosti.

- Iskreno, ne očekujem da se ovaj slučaj riješi do kraja. Ne vjerujem da će se ikad saznati nalogodavci, jer je činjenica da bi do sada trebalo da bude zvaničnih informacija. Ono što najviše buni je to što nema nikakvih informacija iz Tužilaštva - rekao je Kovačević.

S protesta je upitano i zbog čega za drugim napadačem nije raspisana međunarodna potjernica, iako se, kako je poručeno, zna da se on nalazi u inostranstvu. Na upućena pitanja, odgovor saopštenjima i, od strane policije, konstatacija da su oba osumnjičena identifikovana.

"S obzirom na to da je istraga u toku, više detalja vam nismo u mogućnosti iznositi kako se ne bi ugrozio tok istrage i planirane radnje u cilju dokumentovanja krivičnog djela ubistvo u pokušaju", odgovorili su iz banjalučke Policijske uprave.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka saopšteno je da je ovo tužilaštvo stavilo 26. 9. 2018. godine, prijedlog za određivanje mjere pritvora i raspisivanje potjernice Okružnom sudu u Banjaluci za drugoosumnjičenim Nedeljkom Dukićem.

"S obzirom na to da Sud izdaje naredbu za raspisivanjem potjernice, za sve potrebne informacije obratite se nadležnom sudu", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Iz Okružnog suda stigao je odgovor da je protiv drugoosumnjičenog,Nedeljka Dukića podignuta centralna potjernica. Naredba za raspisivanje međunarodne potjernice Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavljena je juče, i to iz trećeg puta, zbog greške u adresiranju.