latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:15 ⇒ 07/11/2018 | 09:06 | Autor: RTRS

Incko opet kritikovao Srpsku; Izvještaju se suprotstavio ruski ambasador

Visoki predstavnik Valentin Incko predstavio je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH. Osvrnuo se na političko i ekonomsko stanje , a ni ovaj put nije izostala kritika na račun Republike Srpske. Kao problematično izdvojio je, između ostalog, povlačenje Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine u Narodnoj skupštini i predizbornu retoriku, koja je po njegovom mišljenju uticala na izborni proces. S njegovim izvještajem se nije složio ruski ambasador.

Najveći dio svog izvještaja Incko je posvetio izbornom procesu. Istakao je da je malo vremena u kampanji posvećeno vladavini prava, ekonomskim integracijama i stvaranju novih radnih mjesta. Izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH, kaže Incko, pokrenuo je neka pitanja imajući u vidu njegove ranije istupe protiv BiH.

- Uz to, od izbora, dao je i neke provokativne izjave u javnosti o zastavi BiH i polaganju zakletve. Bez obzira na to, čvrsto sam uvjeren da nije korisno ili ispravno procjenjivati nove članove Predsjedništva prije nego što stupe na dužnost - naveo je on.

Incko je, tokom obraćanja, osudio povlačenje Izvještaja o Srebrenici i istakao da ovakvi potezi štete pomirenju.

Inckovom izvještaju suprotstavio se ambasador Rusije u Savjetu bezjednosti, Vasilij Nebenzja. Istakao je da se Incko stavlja na jednu od strana u BiH. Odbacio je i politiku sankcija koja se u BiH koristi protiv srpskih političkih lidera.

- Vjerujemo da je politika protektorata iza nas. Uloga međunarodne zajednice mora biti usmjerena na rješavanje pitanja od zajedničkog interesa, koja uključuju reformu pravosuđa i povlačenja stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - rekao je Nebenzja.

Očekivano --izvještaju, ali i radu Kancelarije visokog predstavnika u BiH podršku su pružili predstavnici Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnica Velike Britanije Keren Pirs rekla je da OHR ostaje glavni autoritet u pogledu civilne implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i da to uključuje britansku podršku za upotrebom Bonskih ovlaštenja ako situacija bude zahtijevala.

Predstavnik SAD DŽonatan Koen rekao je da lideri u BiH moraju da pokažu volju za put ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

I Vlada Republike Srpske uputila je 20. po redu izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a. Nakon sprovednih izbora, Srpska je, kako je naglašeno, spremna da sa svim akterima u BiH radi u cilju bolje budućnosti i da gradi tješnje odnose sa svim zainteresovanim stranama u međunarodnoj zajednici.

"Ubjedljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika DŽaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan s ratnim zločinima odreda El mudžahid", navedeno je u izvještaju Vlade.

Srpska, kao potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, Savjetu bezbjednosti UN-a na svakih šest mjeseci podnosi izvještaj već deset godina.