latinica  ћирилица
07/11/2018 |  07:50 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Svečana akademija povodom 43 godine Univerziteta u Banjaluci

U Banjaluci je održana svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u ovom gradu. Skupu je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i rektori iz cijele BiH i zemalja iz regiona, te zvaničnici Republike Srpske, predstavnici kulturnog i javnog života.
Banjalučki Univerzitet - Foto: RTRS
Banjalučki UniverzitetFoto: RTRS

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, vodeća je visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i danas ima 17 fakulteta. Na Univerzitetu u Banjaluci od njegovog osnivanja do danas diplomiralo je više od 30.000 studenata.

Banjalučki Univerzitet na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi zauzima drugo mjesto na listi univerziteta iz BiH, odmah nakon sarajevskog, dok je u Srpskoj na prvom mjestu kada je riječ o nučnim i projektnim aktivnostima.

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta sutra će biti promovisan 31 doktor nauka, koji su tu titulu stekli u proteklih godinu dana.

Za petak, 9. novembra, planirana je mini konferencija na kojoj će biti predstavljena naučna dostignuća radnika Univerziteta, pri ćemu će najbolji biti novčano nagrađeni.

Za 87 studenata i radnika Univerziteta poginulih u odbrambeno-otadžbinsakom ratu juče je služen pomen i položeni su vijenci na Spomen-ploču u Banjaluci.