latinica  ћирилица
07/11/2018 |  09:31 | Autor: SRNA

Sto godina od oslobođenja Foče nakon viševjekovnog ropstva

Uz Višegrad i Sarajevo, Foča je prije tačno sto godina, među prvima u BiH, dočekala slobodu, koju je nakon viševjekovog ropstva pod Turcima i Austrougarima, donijela vojska Kraljevine Srbije predvođena vojvodom Stepom Stepanovićem.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Okupacija ovih prostora trajala je od 1481. godine, kada je Hercegovina pala pod tursku vlast, koju je 1878. godine zamijenila vladavina Austrougarske.

Kustos-istoričar u Muzeju Stare Hercegovine u Foči Danko Mihajlović podsjeća da je 1918. godine, nakon proboja Solunskog fronta, oslobođenja Srbije i sloma Austrougarske, u BiH došlo do formiranja Narodnog vijeća koje je imenovalo Narodnu vladu, na čiji poziv je Druga srpska armija vojvode Stepe Stepanovića ušla u BiH.

"Sa tim činom prekinuto je viševjekovno ropstvo naših naroda pod tuđom upravom. To se dogodilo početkom novembra, a mjesec kasnije, tačnije 5. decembra 1918. odbor Narodnog vijeća za srez Foču proglasio je direktno prisajedinjenje sa Srbijom. Od 54 sreza u BiH, 42 su proglasila direktno prisajedinjenje sa Srbijom, koja je za južnoslovenske narode bila simbol slobode i slobodarskog duha, ali je pri formiranju nove države prevagnuo opštejugoslovenski u odnosu na opštesrpski koncept ujedinjenja", navodi Mihajlović.

On ističe da je veoma značajan i novi socijalni momenat, jer je novonastala država izvršila agrarnu reformu, odnosno ukinula feudalne odnose u poljoprivredi, što je olakšalo život stanovništvu, koje je dominantno živjelo na selo.

"Naši seljaci su prvi put bili slobodni i oslobođeni od kmetskih odnosa. Ustvari, to je prava sloboda koja je nastupila. Potrebno je istaći i da je dug period ropstva, što pod Osmanskim carstvom, što pod Asutrougarskom monarhijom, ostavio trajno loše posljedice, jer je naš prostor među posljednjim u Evropi izašao iz feudalnih odnosa, a okupatori su u svom interesu kvarili međuljudske, međunacionalne i međureligijske odnose među stanovništvom, da bi lakše vladali", ističe Mihajlović.

Cijenu slobode narod u Srbiji platio je ogromnom žrtvom, a veliko stradanje je doživjelo i srpsko stanovništvo fočanskog sreza, pogranične oblasti prema Crnoj Gori i Srbiji.

"U prvim mjesecima rata povješano je i streljano 126 lica srpske nacionalnosti, a veliki broj stanovnika je odveden u logore u Doboj i Arad, prve koncentracione logore na tlu Evrope. U dobojskom logoru umrlo je 206, a u Aradu 109 stanovnika srpske nacionalnosti sa područja opštine Foča. Takođe, u posljednje dvije godine rata od gladi je umrlo 2.200 stanovnika, a austrougraske vlasti nisu učinile ništa da tu glad spriječe, već su i dalje nastavili teror da bi se u pograničnom pojasu smanjio broj srpskog stanovništva, čemu je došao kraj slomom Austrougarske", priča Mihajlović.

Fočanski Srbi dali su doprinos oslobođenju, pristupajući kao dobrovoljci u vojske Srbije i Crne Gore, među kojima je bio Lazar Plemić, Mihajlovićev čukundeda.

"Izbijanjem prvih ratnih sukoba 1914. godine, veliki broj stanovnika fočanskog sreza pristupio u Hercegovački dobrovoljački odred koji je formirala vojka Kraljevine Crne Gore. Značajan broj je mobilisan u Austrougarsku vojsku i odveden na frontove u Galiciji i Soči, gdje su prelazili na rusku stranu i prijavljivali se u Srpsku dobrovoljačku diviziju, a kasnije Јugoslovenski dobrovoljački korpus koji je prebačen na Solunski front i direktno su učestvovali u oslobođenju Kraljevine Srbije, a kasnije i naših područja", kaže Mihajlović.

U fočanskom Muzeju čuvaju se podaci o 210 Fočaka, pripadnika Јugoslovenskog dobrovoljačkog korpusa, a podaci se trenutno sređuju i taj broj biće mnogo veći kada se uvrste i borci Hercegovačkog dobrovoljačkog odreda crnogorske vojske.