latinica  ћирилица
07/11/2018 |  09:59 | Autor: SRNA

Mihajlović: Srbiji je mjesto uz saveznike

Srbija na najvišem nivou treba da učestvuje u obilježavanju 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata u Parizu zato što je prije 100 godina velikim žrtvama platila svoju slobodu, iako je neprimjereno pojavljivanje zastave samoproglašenog Kosova u crkvi Notr Dam, izjavila je danas potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović - Foto: SRNA
Zorana MihajlovićFoto: SRNA

Mihajlovićeva je naglasila "da Srbija ne smije da propusti nijednu priliku da bude na mjestu na kome može da se postavi pitanje /samoproglašenog/ Kosova".

"Svakako je neprimereno pojavljivanje zastave Kosova u crkvi Notr Dam jer država Kosovo ne samo što nije postojala u vreme kada je Srbija sa ostalim saveznicima izvojevala pobedu u Velikom ratu, već ne postoji ni danas, pošto više od polovine zemalja sveta ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Prištine", istakla je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, svakako je riječ o nedovoljnom promišljanju i nepotrebnoj provokaciji onih koji su zastavu nepostojeće države stavili među saveznike Srbije i pobjednike u Prvom svjetskom ratu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Ali, bilo kakav bojkot obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata ne samo što bi danas po Srbiju bio politički vrlo nepromišljen, već bismo takvim potezom pokazali da nismo dostojni predaka koji su živote dali za slobodu Srbije. Srbija je zemlja pobednica Velikog rata, mesto nam je uz naše saveznike u Parizu i to nam niko ne može oduzeti", zaključila je Mihajlovićeva.

Uprava Bogorodične crkve u Parizu saopštila je ranije da je odluka o stavljanju zastave samoproglašenog Kosova unutar hrama povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata donesena na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u Parizu.