latinica  ћирилица
07/11/2018 |  10:05 | Autor: SRNA

Vrankić: Nesprovođenjem odluka revizora stvara se pravna nesigurnost

Glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić izjavio je da se preporuke revizora ne sprovode, kao što se ne sprovode ni odluke Ustavnog suda BiH, čime se stvara pravna nesigurnost i narušava dignitet institucija BiH.
Dragan Vrankić (foto: CIN) -
Dragan Vrankić (foto: CIN)

On je istakao da je ova kancelarija kroz izvještaj institucijama dala 573 preporuke, te 52 preporuke kroz izvještaje o reviziji izvršenja budžeta.

Prema njegovim riječima, oko 60 odsto prošlogodišnjih preporuka je realizovano ili je njihova realizacija u toku.

"Tim procentom ne možemo biti zadovoljni, posebno ako u obzir uzmemo stepen realizaciji preporuka u naprednim demokratijama", rekao je Vrankić za "Večernji list", izdanje za BiH.

On je napomenuo da je za sprovođenje preporuka najznačajnije djelovanje Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara.

"Parlamentarna skupština BiH treba od Savjeta ministara aktivnije zahtijevati sprovođenja preporuka Kancelarije za reviziju, čime bi se na viši nivo podigao stepen ozbiljnosti i odgovornosti kojim institucije pristupaju realizaciji preporuka", ocijenio je Vrankić.

Savjet ministara, dodao je on, morao bi proaktivnije djelovati po vlastitim zaključcima i reagovati na zahtjeve institucija.

"Sprovođenjem sistemskih preporuka došlo bi do poboljšanja opšteg ambijenata što bi direktno uticalo na racionalnije postupanje javnim sredstvima i povećanje stepena vladavine prava", pojasnio je Vrankić.

On je kao primjer naveo nepostupanje po odlukama Ustavnog suda BiH, iako su konačne i obavezujuće, a njihovo neizvršenje predstavlja krivično djelo.

Slično je i stanje sa neizvršavanjem zaključaka Parlamentarne skupštine BiH koji su proistekli iz razmatranja izvještaja o reviziji, a koji uglavnom slijede poruke revizije.

"Navedeno upućuje da određen broj institucija BiH, osim što ne ispunjava svoju društvenu obavezu, stvara pravnu nesigurnost, te dobrim dijelim narušava i sam dignitet institucija BiH", upozorio je Vrankić.

Glavni revizor je rekao da neizvršenje odluka, zaključaka i preporuka ukazuje na to da su vladavina prava i javna odgovornost na veoma niskom nivou.

"Neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH, između ostalog, kao posljedicu ima i brojne sudske sporove koji potencijalno mogu imati negativne finansijske učinke na budžet BiH", rekao je Vrankić.

On smatra da je Kancelariju za reviziju institucija BiH potrebno uvrstiti u Ustav, jer je većini demokratskih zemalja ova kancelarija ustavna kategorija.