latinica  ћирилица
07/11/2018 |  10:46 ⇒ 12:39 | Autor: RTS

Unija Komora povukla priznanje samoproglašenog Kosova

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje Kosova, potvrdio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamedom el Aminom.
Suef Mohamed el Amin i Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Suef Mohamed el Amin i Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Mi jedni druge pomažemo, podržavamo i naši narodi će imati koristi od ovoga. Želimo da promijenimo spisak priznanja koji Priština drži. Oni stalno govore da su to moje laži i klevete. Evo danas mogu da se uvjere da je to istina, da su note autentične. Mi nismo protiv Kosova nego protiv toga da je priznanje svršeni čin", rekao je Dačić. 

Gost iz Unije Komora kaže da će uvijek konsultovati Srbiju na marginama velikih konferencija kako bi potvrdili partnerstvo dvije države. 

"Za nas Kosovo prestavlja sastavni deo vaše zemlje i podržavamo pregovore koji su u toku kako bi bilo više mira za vašu i zemlje u regionu. Јedino dijalog omogućava da se stvori saradnja između naroda. Moja zemlja je prvobitno priznala nezavisnost, ali sada treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo kohabitacije i mira između vas i susjeda u regionu", rekao je Suef Mohamed el Amin. 

On je srpskom kolegi uručio notu u kojoj se decidirano kaže da Vlada Komora poslije analize povlači priznanje Kosova. 

Dvojica sagovornika podsjetila su da prijateljstvo dvije države datira iz šezdesetih godina prošlog vijeka i da su Komori u ostvarivanju nezavisnosti i potvrdi terotorijalnog integriteta imali veliku podršku ondašnje Јugoslavije, a danas i Srbije. Zato su dogovorili proširenje saradnje na svim poljima.

To je deseto povlačenje priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između sjeveroistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika (procjene u 2016. godini). Glavni grad je Moroni.