latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:24 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

HET počele izgradnju rezervoara za vodu

"Hidroelektrane na Trebišnjici" počele su izgradnju rezervoara za vodu "Vrelo oko 2". Kapitalna investicija, vrijedna više od pet miliona maraka, realizuje se u okviru projekta "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske".

Za budući rezervoar, sa dvije vodne komore od po 2.500 kubnih metara, građevinci moraju iskopati više od dvadeset tri hiljade kubnih metara materijala. U prvoj fazi, biće izgrađena jedna vodna komora, koja će imati i funkciju primarnog taložnika.

Nastavak izgradnje podsistema, sa dva manja rezervoara, preuzeo je Grad.

"Grad Trebinje će izgraditi cjevovod od rezervoara do Obale Luke Vukalovića i vrijednost tih radova je dva miliona maraka... Završetkom tih radova, imaćemo preduslove za ova dva rezervoara", rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo.

Dva rezervoara za visinske zone, Grad će finansirati kreditnim sredstvima. Osim izgradnje sistemskog rezervoara, HET će, u okviru investicije od 2, 73 miliona maraka, rekonstruisati vodozahvat "Vrelo oko". Cilj je optimizacija rada opreme.

Vedran Furtula, šef Službe nadzora ZP "Hidroelektrane na Trebišnjici", naglašava da je planirana i zamjena kompletne hidromehaničke opreme na pumpnoj stanici.

"Imaćemo dva potpuno nezavisna podsistema, koji će obezbijediti sigurno i stabilno vodosnabdijevanje, bez nestanaka vode, kakvi su se dešavali u jeku turističke sezone", dodao je Marko Rikalo.

Izgradnja bi trebalo da bude završena do početka 2020. godine. S drugim investicijama u sistem, za pet godina, svi dijelovi Trebinja trebalo bi da budu trajno i stabilno snabdjeveni vodom.