latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:13 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Pavlović: Očekujemo zaokret i objektivniji rad Suda BiH

Udruženja građana "Istočna alternativa" očekuje pravičnu presudu u ponovljenom postupku za zločine nad Srbima protiv komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića i njegovog saučesnika Sabahudina Muhića, kao i podizanje novih optužnica protiv Orića za zločine u kojima je lično učestvovao ili su učinjeni pod njegovom komandom.
Vojin Pavlović - Foto: SRNA
Vojin PavlovićFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da u "Istočnoj alternativi" očekuju da će napokon doći do zaokreta u radu pravosuđa BiH, jer to nagovještava poništavanje prvostepene presude Oriću i Muhiću, što je učinilo Apelaciono vijeće Suda BiH 8. juna, naloživši da se ponovi sudski proces.

On je ocijenio da zaokret u radu pravosuđa nagovještava i priznanje Mehanizma u Hagu da su neke sudije bile pristrasne pa su isključene iz suđenja prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

"Ovo priznanje sudijske pristrasnosti baca ljagu na dosadašnji rad Haškog tribunala, dovodi u pitanje održivost njegovih presuda, pa očekujemo da će to dovesti do promjene odnosa i da će doći do poštenijeg rada sudija i njihovog profesionalnog pristupa poslu i u Hagu i u Sudu BiH", ističe Pavlović.

Pavlović je izrazio nadu da će ova dva primjera priznavanja sudijske pristrasnosti poslužiti kao argumenti advokatima i tužiocima da pokrenu zahtjeve za reviziju presuda u čijem donošenju su učestvovale pristrasne sudije koje su redovno štitile Bošnjake, a Srbima izricale rigorozne kazne.

On ističe da je Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu proglasio nezakonitim mnoge presude Suda BiH izrečene Srbima i naložio njihovo poništavanje, jer su osuđivani po zakonu koji nije ni postojao kada je počinjeno djelo, za koje im je suđeno, a odnosi se na ratne zločine.

"To govori o tendencioznosti i jasnoj namjeri pojedinih ili udružene grupe sudija da kažnjavaju Srbe rigoroznim kaznama i za djela koja nisu uspjeli dokazati u sudskom postupku", ocjenjuje Pavlović.

Pavlović je rekao da pristrasnost Sud BiH pokazuje i redovno hapšenje i zadržavanje osumnjičenih Srba u višemjesečnom pritvoru dok se Bošnjacima, protiv kojih su potvrđene optužnice za ratne zločine, redovno omogućava da se brane sa slobode, te naveo primjer omogućavanja odbrane sa slobode Atifu Dudakoviću i grupi Bošnjaka optuženih za brojne zločine počinjene nad Srbima oko Bihaća i na području okolnih opština.

On smatra da je taj sud nezakonito formiran i da ga treba ukinuti jer je svojim radom potvrdio svoju tendencioznost i antisrpsko djelovanje, odnosno da se radi o političkom sudu, koji Srbe tretira kao građane drugog reda.

Pavlović je naglasio da srpski narod neće vjerovati u pravdu i rad Tužilaštva i Suda BiH dok u pravosuđu BiH budu radile strane i ratne bošnjačke sudije, kao i da Sud BiH svojim pristrasnim radom i primjenom dvostrukih standarda u izricanju presuda Srbima u odnosu na Bošnjake i Hrvate, a na štetu Srba, najviše doprinosi podizanju tenzija, podjelama, produbljuje nepovjerenje i sprečava pomirenje i izgradnju povjerenja među narodima i u institucije BiH.

"Mi tražimo i zalažemo se za pravedno suđenje svima jer i srpske žrtve treba da dobiju satisfakciju. To nisu neke imaginarne žrtve nego se radi o konkretnim imenima ubijenih osoba za koje se zna kada su, gdje i kako ubijene i ko je to učinio. Mi ne licitiramo sa ciframa nego tražimo da odgovaraju svi počinioci zločina i da se procesuiraju odgovorni za brojna zlodjela nad Srbima u srednjem Podrinju što se godinama opstruiše", poručio je on.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za petak, 9. novembar.