latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:29 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Uvođenjem poreza, samoproglašeno Kosovo krši i Cefta sporazum i SSP

Uvođenjem poreza od 10 odsto na svu robu koja se uvozi iz BiH, samoproglašeno Kosovo je grubo prekršilo Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

"Uvođenje ovog poreza dodatno će opteretiti izvoznike iz BiH", rekao je Egrlić novinarima u Sarajevu, te dodao da je BiH već izgubila znatan dio tržišta na samoproglašenom Kosovu.

On je rekao da Spoljnotrgovinska komora osuđuje ovaj potez samoproglašenog Kosova i izražava zabrinutost za moguće posljedice po privredu BiH, te dodao da će Komora reagovati, kroz Komorski investicioni forum zemalja zapadnog Balkana.

"Vrlo brzo ćemo tražiti sjednicu, sa koje ćemo poslati poruku da uvođenje dodatnih nameta nije u duhu dobrih odnosa, već nešto što nas vraća nazad", istakao je Egrlić.

On smatra da ovo nije trebalo da se desi, da je samoproglašeno Kosovo trebalo da ima više strpljenja, ali i da je BiH trebalo da preduprijedi da se ovako nešto ne desi.

Prema njegovim riječima, ovaj dodatni porez utiče na konkurentnost privrednika BiH i na njihovu poziciju na samoproglašenom Kosovu.

"Ovo je alarm za uzbunu. Odgovorni ljudi sa obje strane moraju hitno da sjednu i rješavaju neke stvari koje su uzročno-posljedične", rekao je Egrlić.

Privremene prištinske institucije odlučile su juče da za 10 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, kao odgovor na "kampanju koja se vodi protiv samoproglašenog Kosova".

Povećanje poreza za 10 odsto odnosi se na sve proizvode iz Srbije i BiH, a ministar trgovine Endrit Šalja, koji je predložio tu mjeru, kaže da je to "međunarodna praksa".