latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:42 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Univerzitet u Banjaluci slavi 43 godine rada (VIDEO)

U Banjaluci je održana svečana akademija povodom 43 godine rada Univerziteta u ovom gradu. Skupu je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i rektori iz cijele BiH i zemalja iz regiona, te zvaničnici Republike Srpske, predstavnici kulturnog i javnog života.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Univerzitet u Banjaluci ostavio neizbrisiv pečat u razvoju Srpske i poručio da je potrebno uložiti još dosta napora i materijalnih sredstava da kapaciteti ovog univerziteta budu ojačani i svrstani u red referentnih ustanova u regionu i svijetu.

"Mnogi studenti ovog univerziteta danas su na važnim mjestima, rukovode društvom i donose važne odluke, a tako će biti i u budućnosti. Mnogi od njih otišli su na prestižna mjesta diljem svijeta, što govori da ovdje imamo talenata, ali i sistem obrazovanja koji može da pripremi mlade studente", rekao je Dodik.

On je prije svečane akademije povodom 43 godine rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci ocijenio da je veoma važna činjenica da Banjaluka toliko godina ima svoj univerzitet.

"Naša javna politika jeste da podržimo javne univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Smatramo da moramo uložiti još dosta napora i materijalnih sredstava da ojačamo kapacitete univerziteta i da ga svrstamo u red referentnih univerziteta u regionu i svijetu", istakao je Dodik.

Dodao je da je Univerzitet u Banjaluci proteklih godina dijelio sudbinu ovih prostora, formiran u zemlji koja više ne postoji i sada se nalazi u Republici Srpskoj koja stvara sve logističke uslove da bude održan i pokaže svoje sposobnosti.

"Ovdje sam da im čestitam Dan Univerziteta i poželim uspjeh svim profesorima i svim studentima na dobrobit grada, naroda i Republike Srpske u cijelosti", rekao je Dodik.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ova ustanova čini sve da bi unaprijedila svoj rad.

"Radi se na poboljšanju studentskog standarda. Uvjeren sam da će u skorije vrijeme biti završena rekonstrukcija paviljona jedan i dva čime će se steći optimalni uslovi za studiranje. Poboljšavamo studentski standard i stipendiranjem. Radi se i na većem učešću nastavnika i saradnika u projektnim aktivnostima, prije svega onih koji su finansirani iz međunarodnih i fondova EU", istakao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, Univerzitet je činio sve da poboljša Zakon o visokom obrazovanju, unaprijedio je međunarodnu saradnju i broj studenata, nastavnika i osoblja koje učestvuje u razmjeni iz godine u godinu je u permanentnom porastu.

"I broj naučno-istraživačkih radova u kojem učestvuju naši nastavnici i saradnici, a koji su publikovani u međunarodno referentnim časopisima, je u stalnom porastu", istakao je Gajanin.

On je naglasio da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Univerziteta publikovanje u međunarodnim referentnim časopisima, te naveo da će prvi domaći autori koji su svoje publikacije objavili u referentnim časopisima biti novčano nagrađeni.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je banjalučki Univerzitet najznačajnija visokoškolska ustanova u Srpskoj koja je dala ogroman doprinos u razvoju i obrazovanju kadrova koji su u proteklom vremenu bili nosioci razvoja Republike.

"Zahvaljujući naporu društva, posebno zaposlenih, Univerzitet je opravdao status u društvu i ubuduće će, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, proizvoditi i školovati kadrove i dati puni doprinos u razvoju Republike", istakao je Savanović.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, vodeća je visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i danas ima 17 fakulteta. Na Univerzitetu u Banjaluci od njegovog osnivanja diplomiralo je više od 30.000 studenata.

Banjalučki Univerzitet na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi zauzima drugo mjesto od univerziteta iz BiH, odmah nakon sarajevskog, dok je u Srpskoj na prvom mjestu kada je riječ o naučnim i projektnim aktivnostima.