latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:04 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Ugljevik: Zbog duga za smeće ostao bez vode

Nedeljku Ćiriću iz Ugljevika isključena je voda, zbog neplaćenih računa. Preduzeće Kompred, sabralo je dugove ovog domaćinstva u jedinstven iznos, što, kako kažu u Udruženju potrošača, nije u skladu sa Zakonom o pravima potrošača.

Tridesetdevetogodišnji Nedeljko Ćirić je radno nesposoban zbog slabovidosti, a u skromnoj kućici bez kupatila, napravljenoj uz pomoć opštine Ugljevik, sa suprugom živi od povremenih poslova u selu. Nema, kaže, novca da plaća nerealno visoke račune za odvoz smeća, koji za njegovo dvočlano domaćinstvo iznose 11,70 maraka mjesečno, ali mu je zbog toga isključena i voda.

Јa ne odbacujem dug za vodu, to ću uvijek da platim, koliko god da potrošim, ali smeće ne mogu da platim - poručuje Nedeljko Ćirić.

Odvozom smeća u ugljevičkim selima od maja ove godine bavi se preduzeće Kompred, koje je i distributer vode. U ovom preduzeću tvrde da nisu dobili Ćirićev zahtjev da kao socijalni slučaj bude oslobođen plaćanja.

-U nekim selima koja imaju možda 100 do 120 kuća, ima možda deset kuća koje neplaćaju. Pravimo kalkulacije da, recimo ako su baš u teškoj materijalnoj situaciji, porodica poginulog borca, ili da niko ne radi iz te porodice, da ga oslobodimo -napominje Milan Lazić, direktor Kompreda Ugljevik.

U Udruženju potrošača kažu da se dug za komunalne usluge ne može sabirati na jednom računu, bez obzira na to što se i isporukom vode i odvozom smeća bavi jedno komunalno preduzeće.

- U računu je možda napisano da imaju dvije usluge, ali na kraju pitanje je da li je potrošač jednu od tih usluga možda djelimično i plaćao, drugu nije, ali to mora da se vidi iz računa odnosno iz specifikacije konačnog računa - poručuje Јovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono.

Prema Zakonu o zaštiti prava potrošača svako komunalno preduzeće obavezno je da formira komisiju za žalbe i pritužbe, odnosno reklamacije potrošača, što u ovom slučaju nije urađeno. Na ovu obavezu ugljevički Kompred upozorila je i inspekcija.