latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:14 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Delegacija NSRS u Nevesinju na obilježavanju mitrovdanskih bitaka

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske sutra će u Nevesinju prisustvovati programu obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović donio je odluku o formiranju skupštinske delegacije, koju čine narodni poslanici Slobodan Protić i Ilija Tamindžija, saopšteno je iz kabineta predsjednika republičkog parlamenta.

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

Mitrovdan je i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje.