latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:47 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Čubrilović ostaje predsjednik Parlamenta Srpske

Nakon informacije da bi mandatar za sastav nove Vlade trebalo da bude SNSD-ov Radovan Višković, predsjednik Srpske Milorad Dodik danas je poručio da će novi-stari predsjednik parlamenta biti Nedeljko Čubrilović. Ko bi sve trebalo da čini izvršnu vlast, Dodik još ne otkriva. Biće poznato, kaže, nakon što bude utvrđena skupštinska većina.

Dan nakon što su ozvaničeni rezultati izbora i priča oko formiranja vlasti u Srpskoj polako poprima svoj konačan oblik. Od ranije je poznato da bi na čelo nove Vlade trebalo da sjedne SNSD-ov Radovan Višković. Od danas, i to da će Nedeljko Čubrilović i u naredne četiri godine predsjedavati Parlamentu. Tako bar tvrdi, predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Aktuelni saziv Narodne skupštine ima zadatak da uvede u mandat predsjednika Republike, a ja ću pred njim položiti zakletvu. On ima zadatak i da izabere komisije, kao što je komisija za izbor i imenovanje, da bismo mogli da otpočnemo rad. Tada će biti stvoreni uslovi da Željka Cvijanović na osnovu našeg prijedloga predloži Radovana Viškovića za mandatara, a onda ćemo razgovarati i želimo da uvažimo i njegov stav o tome", rekao je Dodik.

Kako bi trebalo da izgleda sastav Vlade, Dodik još ne otkriva. Novih lica će sigurno biti. Mnogi su dobro radili, ali ima i onih koji nisu ispunili očekivanja, kaže Dodik.

“Želimo da imamo Vladu koja će biti ekspeditivna i Vlada kontinuiteta, jer SNSD čini njenu većinu i u nju će ući mnoge grupacije. To su SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, grupa Obrena Petrovića, a biće još nekih", naglasio je on.

Smjenama pojedinih kadrova u vlasti i javnom sektoru, ne nazire se kraj. U narednom periodu biće ih još, kaže Dodik.

“Biće promjena u `Elektroprivredi Republike Srpske`. Koncepcija Vlade biće da uvede jedan broj novih ljudi u strukture kako bismo dobili novu energiju za rješavanje problema", dodao je predsjednik Srpske.

Smjene nisu same sebi cilj, kaže Dodik. Prema njegovim riječima, oni koji ne budu sprovodili Vladine politike i odluke, bez obzira u kojoj političkoj partiji bili, biće udaljeni sa tih mjesta.