latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:55 ⇒ 08/11/2018 | 08:25 | Autor: RTRS

Obren Petrović izbrisan iz članstva SDS-a

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja isključen je iz SDS-a, zbog, kako je saopšteno, stavova iznesenih u javnosti koji nisu u skladu sa zvaničnom politikom stranke.

Smjena je uslijedila dan nakon što je Petrović ponovio da je njegova podrška Dodikovom pozivu za jedinstvo u Sarajevu nesporna , a da će dobojska SDS sa SNSD-om sarađivati i na republičkom nivou.

Obren Petrović izbrisan je iz članstva Srpske demokratske stranke, poručio je u saopštenju njen predsjednik Vukota Govedarica. Pozvao je članove i simpatizere SDS-a u Doboju da se što prije organizuju i sačuvaju stranku od mešetara i trgovaca, čiji je, kaže, jedini interes da što više gomilaju lično bogastvo i to sve pod plaštom zaštite Republike Srpske i srpskog naroda.

- SDS u Doboju ne smije da izgubi na težini i treba da se vrati onoj politici i putu koji je vodio pokojni Branislav Garić. Zajedno ćemo prebroditi i ove teške dane tako što nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci jeftino prodaju i izručuju onima koji hoće da SDS nestane, navodi se u saopštenju.

U dobojskoj SDS kažu da još nisu zvanično dobili odluku o isključenju Obrena Petrovića iz stranke i da su jedine informacije koje imaju, one iz medija. Sjednicu Gradskog odbora zakazali su za petak.

- Naravno da ćemo razmotriti da li će stići ta odluka i raspraviti na Glavnom odboru i donijeti određene zaključke kako i šta u narednom perodu da radi Gradski odbor SDS-a, istakao je Boris Јerinić, GO SDS iz Doboja.

Za Govedaričinu odluku nisu znali ni članovi Glavnog odbora stranke. Ne želeći da je komentarišu, poručuju tek da politika stranke mora biti jedinstvena i definisana na Glavnom odboru i da ne bi trebalo da bude odstupanja.

- Ne mogu komentarisati pojedinačne odluke predsjednika SDS-a. To je pravo koje on izvlači iz Statuta i on je najbolja osoba za komentar takve odluke. Lično nisam o njoj upoznat, naglasio je Mirko Šarović, član GO SDS.

Šta misle o ovakvom načinu rada stranačkog rukovodstva, članovi dobojske SDS poručili su na prethodnoj sjednici Gradskog odbora, kada je Petrović dobio jednoglasnu podršku za svoje stavove u vezi sa saradnjom sa SNSD-om.

- To znači neupitna podrška, i u NSRS i u BiH. Nemamo mi nikakvih traženja i zahtjeva, nego imamo da se nastavi ovakva podrška kakvu smo do sada imali, naglasio je Petrović.

Iako je Petrović iz stranke isključen dan nakon sastanka sa predsjednikom Srpske, Dodik je rekao da je to unutrašnja stvar SDS-a i da on nema nikakve veze s tim.

- Ako ima veze, otići ću sutra u Gacko pa neka isključe i Govedaricu. Što bi bilo veze sa mnom, to su njihove unutrašnje stvari. Јa sam kao predsjednik išao u Doboj da vidim kako stoje projekti. Ako se nekom nije svidjelo i ako je to razlog, to nek objasni svojoj strukturi, ja s tim nemam ništa, rekao je Dodik.

Da ipak nije razgovarano isključivo o projektima, pokazuje i dogovor da se dva poslanika SDS-a iz Doboja priključe većini u Narodnoj skupštini Republičke Srpske koju predvodi SNSD, kao i da Petrović, kao poslanik u parlamentu BiH, bude dio poslaničke većine zajedno sa SNSD-om.

- To je odluka dobojskog SDS-a. Јa to prihvatam i veoma mi je drago što se to desilo, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Iz SDS poručuju da će se organi stranke uskoro izjasniti o svim otvorenim pitanjima, uvjereni da će iz ovoga izaći čvršći i jači, bez obzira na odlazak pojedinaca kojima, kažu, očito i nije bilo mjesto u SDS-u. Međutim, ne treba zaboraviti da je na proteklim izborima SDS samo u Doboju pobijedila na svim nivoima, pa bi isključivanje Petrovića moglo da predstavlja do sada najsnažniji udarac ovoj stranci.