latinica  ћирилица
07/11/2018 |  16:04 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Brnabić: Očekujem da se Priština urazumi

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da očekuje da će se Priština urazumiti i povući mjeru o uvećanju carina od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Brnabićeva je danas u Beogradu rekla da odluke Prištine predstavljaju jasno kršenje CEFTA protokola, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i svih ugovora o regionalnom povezivanju i da su suprotne svemu što se očekuje u 21. vijeku.

Ona je zahvalila Evropskoj uniji koja je pozvala Prištinu da opozove mjere, jer je, kako je navela, Brisel ovaj put ekspeditivno i prilično jasno i direktno reagovao.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim kontramjerama Beograda, Brnabićeva je rekla da u ovom trenutku ne bi govorila o tome, te da se nada da će se Priština urazumiti i vratiti na ono što su obaveze i dogovori u skladu sa svim međunarodnim pravilima igre, prenijeli su beogradski mediji.

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je juče odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u BiH i Srbiji koje podrazumijevaju porez od 10 odsto.

Od ovih mjera biće izuzeti samo međunarodni brendovi proizvedeni u ove dvije zemlje.