latinica  ћирилица
07/11/2018 |  16:38 | Autor: SRNA

Lazić: Tužilaštvo i Sud BiH po ugledu na Hag

Neprihvatljivo je da Tužilaštvo i Sud BiH za ratne zločine uglavnom optužuju i osuđuju Srbe, smatra zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

"Niko nema pravo da bude amnestiran za ratne zločine koje je počinio, ali je neprihvatljivo da Tužilaštvo i Sud BiH, po ugledu na Haški tribunal, primjenjuju selektivnu pravdu jer za ratne zločine uglavnom optužuju i presuđuju Srbe", rekao je Lazić Srni povodom hapšenja Cvijana Tomića i Sreće Kandića zbog navodno počinjenih ratnih zločina nad bošnjačkim žrtvama.

On je osudio jučerašnje hapšenje Tomića i Kandića, navodeći da je zabrinjavajuća činjenica da je u Haškom tribunalu optuženo i osuđeno kompletno ratno političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske, dok je, s druge strane, bošnjačko i hrvatsko političko i vojno rukovodstvo amnestirano od bilo kakve odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH.

"Malom broju Bošnjaka i Hrvata optuženih za ratne zločine nad Srbima Sud BiH izriče minimalne ili oslobađajuće kazne po Krivičnom zakonu bivše Јugoslavije, dok se Srbi osuđuju na maksimalne kazne zatvora po Krivičnom zakonu BiH", naveo je Lazić.

On je ocijenio da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nakon formiranja nove vlasti u Sarajevu, moraju učiniti sve da se ovakva praksa promijeni i da Krivični zakon BiH bude jednako primjenjiv za sva lica optužena za ratne zločine.

Tomanića /52/ i Kandića /65/ juče su na području Zvornika uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog sumnje da su na području Glumina kod Zvornika izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da im odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.