latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:40 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

SM: Dodatno finansiranje za projekat energetske efikasnosti

Savjet mninistra utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o kreditu za dodatno finansiranje za projekat energetske efikasnosti između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj ukupne vrijednosti 27.276.989 evra, od čega će FBiH biti alocirano 60, a Republici Srpskoj 40 odsto sredstava.
Sarajevo - sjednica Savjeta ministara - Foto: SRNA
Sarajevo - sjednica Savjeta ministaraFoto: SRNA

Rok otplate zajma je 32 godine uz grejs period od sedam godina, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Cilj projekta energetske efikasnosti jeste smanjenje potrošnje energije u javnim objektima u BiH, što je posebno značajno za škole, vrtiće, bolnice i druge javne objekte, kao i za sektor građevinarstva koji će raditi na ovim poslovima.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa utvrđen je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između ovog ministarstva i Ministarstva kulture i turizma Kine o olakšavanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH.

Savjet ministara usvojio je izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za prošlu godinu i donio odgovarajuće zaključke da bi ovaj proces bio završen.

Tokom prošle godine obnovljene su 902 stambene jedinice i realizovano je 378 projekata pomoći u obnovi komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici.

Ukupna finansijska sredstva realizovana u prošloj godini iznose 23.353.018 KM.

Broj obnovljenih stambenih jedinica u prošloj godini povećan je za 5,7 odsto u odnosu na izvještaj iz 2016. godine.

Za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika u periodu od 2009. do 2017. godine uloženo je oko 15.750.000 KM u više od 60 opština u BiH za oko 2.300 stambenih jedinica ili korisnika.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva pravde, donio je odluku o odobrenju višegodišnjeg projekta "Rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužilaštva BiH" vrijednog 4.237.000 KM.

Projekt se finansira iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, od čega je u periodu 2013-2018. godine finansiran iznos od 3.780.000 KM, a u idućoj godini biće obezbijeđeno 457.000 KM.

Usvojena je i informacija u vezi sa specijalnim izvještajem "Zaštita djece pogođene izbjegličkom krizom od seksualnog iskorišćavanja i seksualne zloupotrebe" sa preporukama Lanzarote komiteta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će ovu informaciju i preporuke dostaviti Ministarstvu bezbjednosti BiH i Operativnom štabu, kao i vladama Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta.