latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:45 | Autor: SRNA

Savčić: Uskratiti budžetska sredstva Tužilaštvu i Sudu BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da bi najefikasniji način da se nešto promijeni u radu pravosuđa BiH na procesuiranju ratnih zločina bio da se Tužilaštvu i Sudu BiH uskrate budžetska sredstva dok ne postanu profesionalni.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Savčić je ocijenio neprihvatljivim hapšenje Cvijana Tomanića i Sreće Kandića u Glumini kod Zvornika zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

"Očigledno je da se ništa neće promijeniti u radu pravosuđa BiH samo našim izjavama, osudama, isticanjem nepravde zbog ovakvih događaja i diskriminatorskog odnosa", rekao je Savčić Srni.

Savčić ističe da je namjera Tužilaštva i Suda BiH da se osuđivanjem samo Srba za ratne zločine u BiH želi promijeniti karakter rata u BiH.

"Druga poruka je da Srbi ne smiju braniti svoju slobodu jer će završiti u zatvoru", istakao je Savčić.

On je napomenuo da osuđeni Srbi za ratne zločine traže pravdu i istinu jer je pravosuđe BiH "gluvo i slijepo" na činjenicu da postoje pritisci na svjedoke od istražnih organa, agencija za sprovođenje zakona, tužilaštva i sudova.

Savčić je naglasio da Boračka organizacija Republike Srpske sada mora istrajati na dokazivanju istine o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer se to ne smije prepustiti vremenu.

"U tom slučaju ostaće iskrivljena slika o ratnim događajima i srpskoj istoriji jer naše buduće generacije neće znati istinu o tome šta se zaista dešavalo", kaže Savčić.

Savčić je napomenuo da srpski narod ovih dana obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata u kojem su Srbi dali ogromne žrtve za svoju, ali i slobodu Evrope.

Tomanića /52/ i Kandića /65/ juče su na području Zvornika uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog sumnje da su na području Glumina kod Zvornika izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da im odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.