latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:00 | Autor: SRNA

Guteres: Međunacionalne tenzije dovode do incidenata na Kosmetu

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio u tromjesječnom izvještaju o stanju na Kosovu i Metohiji, koji će 14. novembra biti predstavljen Savjetu bezbjednosti, da je, uprkos miru koji je u protekla tri mjeseca vladao, zabilježeno nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

Guteres je u izvještaju, u koji je RTS imao uvid, pozdravio riješenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa i pohvalio lidere obje strane zbog privrženosti i odlučnosti koju su pokazali u procesu rješavanja otvorenih pitanja.

"Zabrinut sam zbog obnovljenih tenzija u vezi sa gradilištem u posebnim zaštićenim zonama", naveo je Guteres, komentarišući dešavanja oko manastira Visoki Dečani i upozorio na obaveze u vezi sa zaštitom vjerskog nasljeđa.

On je naveo da su izjave srpskih i lidera samoproglašenog Kosova o razgraničenju izazvale zabrinutost Srba na Kosmetu i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Te izjave su, takođe, izazvale reagovanja u regionu i međunarodnoj zajednici, koja su varirala od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rješenju, do ozbiljne zabrinutosti u vezi sa mogućim posljedicama koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu", naveo je Guteres.

Situacija na Kosovu i Metohiji ponovo je uvrštena na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN poslije šestomjesečne pauze koja je rezultat protivljenja SAD, Velike Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja na svaka tri mjeseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Posljednja sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji održana je 18. maja kada se šest zapadnih članica tog tjela založilo za promjenu formata posvećenih Kosmetu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija.

SAD su tada navele i da je budžet Unmika od 38 miliona dolara pretjeran.