latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:29 | Autor: SRNA

Zvizdić: Savjet ministara uskoro sprovodi odluku Suda BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da će Savjet ministara uskoro donijeti odluku kojom će biti sprovedena presuda Suda BiH koji je poništio imenovanje agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uslove za ove pozicije.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Zvizdić je novinarima u Sarajevu rekao da će se članovi Savjeta ministara dogovoriti o modalitetima i daljim koracima u vezi sa potrebnim i preporučenim procedurama kako bi što prije došli do imena lica koja će biti izabrana na ove funkcije.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je od početka imao ispravan odnos prema ovom pitanju jer se i Sud BiH u presudi poziva na zaključak i stav Savjeta ministara koji, kako je istakao, nije ispoštovala ovlaštena agencija na nivou BiH, Agencija za državnu službu BiH, na čijem je čelu Neven Akšamija.

"Sada ćemo mi te procedure vratiti u okvire koje je Sud BiH preporučio", rekao je Zvizdić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH trebalo je već da sprovede odluku Suda BiH koji je ocijenio nelegalnim imenovanje agenta i zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, zbog čega je sporan legalitet zastupanja BiH u toj pravosudnoj instituciji.

Na jednoj od proteklih sjednica Savjeta ministara informacija ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac o ovom problemu nije dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, koje je tražilo da bude raspisan novi konkurs, a u međuvremenu da budu imenovani vršioci dužnosti na ovim pozcijama.

Hrvatski mediji su proteklih dana tvrdili da je ovo jedan od političkih problema na relaciji SDA-HDZ BiH, a iz kabineta Semihe Borovac demantovano je da je ona imenovala Skalonjićevu na funkciju agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Sud BiH je 20. juna donio presudu u korist bivšeg zastupnika BiH Fikrete Ibrahimović jer je utvrdio da je komisija koja je sprovodila konkurs, a zatim i Odbor za žalbe, povrijedila postupak, a zatim se oglušili o zaključke Savjeta ministara iz 2016. godine kada je naloženo poništavanje konkursa za imenovanje i obnovu postupka.

U drugom upravnom postupku 20. jula donesena je odluka o poništavanju konkursne procedure i utvrđena lista uspješnih kandidata.