latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:46 ⇒ 08/11/2018 | 08:30 | Autor: RTRS

Nevesinje: Uručena odlikovanja porodicama poginulih boraca

U Nevesinju je počelo obilježavanje Mitrovdanskih svečanosti.

Dvodnevna manifestacija, povodom Dana opštine i Krsne Slave BORS-a, u znak sjećanja na Mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. godine počela je služenjem pomena poginulim borcima..

Danas su uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Nevesinjske brigade. Posthumna odlikovanja- Medalje zasluga za narod uručene su porodicama devet poginulih boraca iz Nevesinja, Trebinja i Gacka.

Prethodno je u spomen- sobi na Gvozdu služen pomen poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, a brojne delegacije iz Nevesinja i Hercegovine položile su vijence i prislužile svijeće.

Mitrovdan za Nevesinjce i Hercegovce ima posebnu važnost, smatra se jednim od važnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji, i zato i danas poruka iz Nevesinja- poginule junake i Mitrovdanske ofanzive ne smiju nikada zaboraviti.

Mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. odbranile su Nevesinje i Hercegovinu, učvrstile Republiku Srpsku, a učesnici ovih bitki, herojskim borbama ispisali su istoriju.

Njih 64 izgubila su život braneći ognjišta od desetostruko brojnijeg neprijatelja- takozvane Armije BiH i HVO-a. Posthumna odlikovanja za njihove porodice, znak su da njihova žrtva nije zaboravljena.

- Vrlo je teško, ali ova priznanja dokaz da nisu uludo izginuli za ovu našu Srpsku, rekao je Milinko Vulović, brat poginulog borca.

Herojska požrtvovanost Nevesinjske brigade, ali i civilnog stanovništva rezultirale su odbranom Hercegovine, tvrde preživjeli borci Mitrovdanskih ofanziva. 64 poginulih, skoro 1.000 ranjenih- zalog su koji se, tvrde, mora čuvati.

- Nemamo pravo da ih zaboravimo. Moramo nastaviti čuvati ono što je 23.000 boraca VRS stvorilo,a to je Republika Srpska, istakao je Siniša Šipovac, OO BORS-a Nevesinje.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović smatra da nije bilo Mitrovdanskih ofanziva, ne bi bilo Republike Srpske.

On je naglasio da bez Republike Srpske nema ni slobode i da je zadatak svih nas da zajednički gradimo bolju Republiku Srpski i ne odlazimo, jer je naša otadžbina jedini prostor gdje smo svoji na svom.

Centralni program Mitrovdanskih svečanosti biće upriličen sutra. Nakon služenja liturgije i slavskog obreda, na Spomenik slobode u centru Nevesinja biće položeni vijenci.

Najavljeno je prisustvo zvaničnika i delegacija Srpske i Srbije. Završni dio programa- Svečana akademija biće održana u obnovljenom Domu kulture, koji će nositi ime glumca Nebojše Glogovaca, čije je porijeklo iz ovih krajeva.

Planirano je potpisivanje Povelje o bratimljenju BORS-a sa Međunarodnim fondom za unapređenje starteške bezbjednosti Rusije.