latinica  ћирилица
07/11/2018 |  19:31 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Zima dolazi, migranata sve više, a odgovorni bez rješenja!

Dok iz Hrvatske u BiH vraćaju migrante, kakav je slučaj bio i danas sa 46 Pakistanaca, koji su pronađeni u opštini Perušić, u Sarajevu samo nižu statističke podatke i bez konkretnih rješenja usvajaju informacije o stanju u oblasti migracija.

Već smo navikli da iz različitih bh. institucija pristižu suprotne informacije o broju pridošlica "zaglavljenih" u BiH - od 3.000 do 6.000 i više, zavisi ko brojeve "projektuje". No, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić inovirao je i nesinhronizovanost podataka koji iz njegovog kabineta "izlaze". I to ne projekciju "zaglavljenih" već ukupno registrovanih migranata. U ponedjeljak ih je bilo 21.163. Danas bar 1.000 manje.

- Od početka godine u BiH je ušlo oko 20.000 migranata. 19.986 njih je ušlo u BiH sa iskazanom namjerom za traženje azila. Od tih 19.986 zahtjev je podnijelo samo 1.315 migranata. - rekao je Zvizdić.

Da li je ponovo "pokvašen" neki server sa registrima nezakonitih migranata čemu smo svjedočili sredinom godine, ili je Zvizdić lišen društvene odgovornosti o istinitom informisanju javnosti!? Ili je pak svjestan nesposobnosti vlastitog kabineta da nagomilane migrantske probleme rješava odlučio da brojeve blago modifikuje!?

Kako god, za govornicom se ni osvrnuo nije na peticiju Bišćana za izmještanje stotina migranata iz centra tog grada. Niti na činjenicu da su novopridošli već "nadmudrili" policijske straže koje su Zvizdić i društvo, "spasonosno" postavili na prilazima Unsko-sanskom kantonu, kako bi kontrolisali tamošnji haos, pa iz vozova i autobusa izlaze na stanicama prije punktova, a onda pješke do odredišta! Prioritet je ipak bio demantovati sam sebe i austrijsku štampu.

- Ne postoji 20.000 migranata koji sa noževima čekaju na granici sa EU da izvrše proboj prema EU kako smo imali priliku to pročitati - rekao je Zvizdić.

Demantovali su Zvizdić i resorni ministar Dragan Mektić, kojeg je naprasno sustigla moralna anestezija tišine, i ranije prijeteće ideje iz okruženja pa i samog Brisela kako će svi pridošli migranti biti višegodišnje "ugošćeni" na prostoru izvan granica Unije, sve dok ista ne okonča unutrašnju konsolidaciju.

No, stanje u BiH, sada demantuje bh. ministre. Na sedam lokacija u BiH, zbrojili su bh. ministri više od 2.500 obezbjeđenih kreveta za migrante. Zbrojili su i više od osam miliona evra koje je iz Brisela pristiglo u BiH, ali ne u budžete ministarstava, reći će tugaljivo.

- Tim novcem raspolaže IOM I UNHCR, na račun budžeta leglo je samo 120.000 KM - rekla je Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

I dok Evropa plaća da migrante i izbjeglice sumnjive prošlosti zadrži dalje od svojih članica i granica, stotine ili hiljade ih i dalje hladne novembarske noći provodi pod vedrim nebom u bh. parkovima, napuštenim kućama, dječijim igralištima ili ruševinama. A domicilno stanovništvo, ne samo iz okruženja novouspostavljenih centara, strahuje. I prijeti da će krenuti putem Bišćana.

- Bojimo se da ne bude kao i tamo, jer očekujemo ovdje još veći priliv. Čujem jutros od komšija da su se migranti zavukli ovdje po kućama koje su prazne, jer moraju negdje prenoćiti. Mi njih ne krivimo, krivimo sistem i državu - kaže mještanka naselja Ušivak kod Hadžića.

I dok najodgovorniji "friziraju" podatke i neuspješno redukciju putovanja migranata na relaciji puno Sarajevo-prepuni Bihać i Krajina, akademska zajednica procjenjuje dodatnu eskalaciju s dolaskom nižih temperatura.

- Mislim da će se situacija usložnjavati. Bojim se da će ti ljudi pokušati na svoj način da rješavaju smještaj i alternative prelaska u drugu zemlju u EU, a bojim se da će u narednom periodu biti još agresivniji - navodi
Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku i bezbjednosne studije u Sarajevu.

Najodgovorniji se međutim, ne boje! A i zašto bi!? Do njihovih udobnih kabineta, migranti neće stići! Niti će u njihovim luksuznim vilama i stanovima, na silu tražiti prenoćište ili trajniji smještaj. A zima ne čeka!