X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
09/11/2018 |  09:20 ⇒ 16:51 | Izvor: Večernje novosti

Crna Gora gradi prvu bazu prema mjerilu NATO-a

Vojska Crne Gore odabrala lokaciju za gradnju kasarne u Andrijevici. U Ministarstvu odbrane najavljuju i izgradnju stanova.
Crna Gora gradi prvu bazu po mjerilu NATO - Foto: Novosti.rs
Crna Gora gradi prvu bazu po mjerilu NATOFoto: Novosti.rs

Prva savremena vojna baza, prema standardima NATO-a biće izgrađena u Andrijevici, saznaju "Novosti". To je potvrđeno i u srijedu popodne, boravkom ministra odbrane Predraga Boškovića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića u ovom mjestu, čiji se dijelovi teritorije graniče sa Albanijom i dodiruju sa Kosovom i Metohijom.

Nova kasarna Vojske CG biće izgrađena u gradskom naselju Prljanije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, što će prema ocjeni ministra Boškovića unaprijediti život cijele opštine.

Čelnici opštine Andrijevica su saopštili da su apsolutno spremni da izađu u susret potrebama Ministarstva odbrane i VCG. Riječ je o prostoru od oko 40.000 kvadrata. Bošković je kazao da je kasarna u Andrijevici značajna ne samo za tu opštinu, već za cijelu državu, obzirom na to da VCG na taj način širi svoju mrežu i pozicionira se u mjestima gdje ima dugu tradiciju. On je istakao da se, kada je riječ o kasarni, ne govori samo o pripadnicima vojske koji će u njoj raditi.

- U ovom gradu je nekada bila komanda graničnog bataljona. Crna Gora mora da zadovolji standarde kao nova članica NATO-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Najavljena je i izgradnja stanova za zaposlene u bazi.

- Vrhovni savjet odbrane je donio odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pješadijskoj jedinici čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde. Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. Prije toga će se, nakon odabira lokacije, krenuti s izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih mjeseci - rekao je nedavno za "Novosti", predsjednik opštine Srđan Mašović.

Područje opštine Andrijevica strateški je veoma značajno zbog blizine Kosmeta i Albanije.

Inače, nova baza nosiće ime znamenitog junaka vojvode Miljana Vukova Vešovića, koji je oslobađao Vasojeviće od Turaka i uradio dosta na njihovom pripajanju podlovćenskoj Crnoj Gori.

KARAULE

U vrijeme SFRЈ i ЈNA, a i kasnije, u Andrijevici je osim komande graničnih jedinica nadomak centra grada, postojalo i devet karaula na granici prema Albaniji. Poslije nestanka SCG one su sve uništene, samo je u Јošanici karaula pretvorena u "Avanturistički dom".