latinica  ћирилица
11/11/2018 |  11:45 | Autor: SRNA

Marković: Počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata Crna Gora odaje počast svim žrtvama borbe za njenu slobodu.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

- Dan velike istorijske pobjede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400.000 stanovnika priložila oko 20.000 žrtava, datum je pijeteta prema svim tim žrtvama - rekao je Marković.

Istakao je da im je dužnost da na ovaj dan odaju počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, za njeno državno i nacionalno dostojanstvo.

- Na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država. Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote - rekao je Marković.

Napomenuo je da je 11. novembar 1918. godine u crnogorskom pamćenju datum koji dočekuju sa podijeljenim osjećanjima, jer je poslije toga sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore.

On je rekao da je Crnoj Gori bilo potrebno skoro devet decenija da ispravi tu "državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata".

- Danas u Parizu, sto godina kasnije, na istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu, Crna Gora se i suštinski i simbolički vratila tamo gdje i pripada - ocijenio je on.