latinica  ћирилица
11/11/2018 |  18:03 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

"Geografski diktat" prvi put u Banjaluci

Na PMF-u u Banjaluci, prvi put je održan "Geografski diktat". Riječ je o provjeri opšteg znanja iz geografije, koje se organizuje od 2015. godine, na inicijativu Ruskog geografskog društva, čiji je predsjednik Vladimir Putin. Iako je prve dvije godine organizovan samo na području Rusije, od prošle je poprimio i međunarodni karakter.

Provjera opšteg znanja iz geografije, za veoma kratko vrijeme postala je popularna širom svijeta. “Geografski diktat“ se ove godine organizuje u više od 60 zemalja.

Kao dio te porodice našlo se i oko 100 Banjalučana. Organizatori ističu da je cilj razvoj geografskog obrazovanja i promocija naše zemlje.

"Moram Vam priznati da su pitanja stigla zapečaćena iz Beograda, gdje je centar Ruskog geografskog društva. Oni su nam samo javili da su pitanja prilagođena za sve, da su opšte prirode i da se ne brinemo", naglasila je Mira Mandić, vanredni profesor geografije na PMF-u u Banjaluci.

Pobjednika u ovoj globalnoj manifestaciji nema. Diktat se radi anonimno, a učesnici imaju 45 minuta da odgovore na 30 zadataka različitog stepena složenosti. Učestvovati mogu svi, bez obzira na dob, stručnu spremu i profesiju.

"Ovo je jedinstvena prilika da i mi profesori malo provjerimo svoje znanje", rekla je profesorka geografije u banjalučkoj Gimnaziji Јasminka Mrđa.

Geografski diktat se održava od 2015. godine, na inicijativu predsjednika Savjeta pokrovitelja Ruskog geografskog društva Vladimira Putina.

Tokom 2016. na diktatu je učestvovalo 187 hiljada ljudi, da bi prošle godine ta brojka premašila 260 hiljada učesnika. Najmlađi je imao 6, a najstariji 67 godina.