latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:47 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Besplatni meteorološki podaci i procjena rizika za poljoprivrednike

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj će od naredne godine imati mogućnost da, uz pomoć mobilne aplikacije, besplatno provjere meteorološke podatke i procjenu rizika pojave bolesti štetočina.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Mirko Јokić ističe da je ovo koristan projekat, koji otvara dosta mogućnosti i pomaže proizvođačima, zahvaljujući novom računarskom sistemu i povezivanju svih 50 meteoroloških stanica u Srpskoj.

- U okviru sistema je i mobilna aplikacija posredstvom koje će proizvođači dobiti besplatne poruke savjetodavne službe - rekao je Јokić i dodao da će tokom zime dio predavanja biti posvećen obuci o korišćenju sistema.

On je dodao da je ovaj projekat počeo prije dvije godine, kada je bila instalirana primarna mreža meteoroloških stanica.

- Te 2016. godine bilo je instalirano 27 meteoroloških stanica U Srpskoj. Nakon toga su UNDP i Holandska ambasada podržali povezivanje stanica u sistem. Savjetodavna služba Resora za pružanje stručnih usluga dodala je program modela procjene rizika od bolesti i štetočina - pojasnio je Јokić.

On je istakao da je, zahvaljujući podršci Međunardnog fonda za razvoj poljoprivrede, u projekat uključen i programer.

- Cilj je bio uspostavljanje nezavisnog sistema, jer su postojeći komercijalni skupi - naveo je Јokić.