latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:49 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Hrvatska: Žal za domobranima stradalim tokom agresije na Srbiju

Hrvatski desničarski portali napadaju predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca što je čestitao Srbiji pobjedu u Prvom svjetskom ratu i što "ne žali za Hrvatima koji su se borili u redovima austrougarske vojske". Pupovac je u poruci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo da je "Srpska vojska uz ogromne žrtve, vojničke i civilne, izvojevala jednu od najvećih pobjeda tog rata".
Prvi svjetski rat (foto: iz arhiva) - Foto: Mondo
Prvi svjetski rat (foto: iz arhiva)Foto: Mondo

On je podsjetio da je nakon Prvog svjetskog rata stvorena Јugoslavija.

Brojni hrvatski desničarski portali i mediji, po običaju, uošte ne pominju srpske žrtve u Velikom ratu, već žale za domobranima koji su stradali na Drini od Vojske Kraljevine Srbije, braneći Austrougarsku monarhiju.

Izraz "pobjeda" neki portali stavljaju pod navodnike i žale se da je, kako tvrde, 137.000 hrvatskih domobrana i 109.000 civila stradalo u tom ratu.

Oni priznaju da civile nije ubila srpska vojska, već španski grip, a da su domobrani ginuli uz Drinu, ali i na ratištima od Galicije do Soče.

Hrvatskim desničarima naročito smeta činjenica što je "najviše hrvatskih domobrana izginulo na ratištu u Srbiji", čuvajući na Drini granicu Austrougarske monarhije. Oni ne pominju da je Austrougarska bila agresor i da je napala Srbiju 1914. godine, niti da je Srbija u tom ratu izgubila 28 odsto populacije.

Desničarski portali u Hrvatskoj posebno zamjeraju Srbiji što je stvorena Јugoslavija, koju nazivaju "tamnicom hrvatskog naroda".

Istorijska je činjenica da nikakva hrvatska država ili autonomija nije postojala 1914. godine, a današnji dijelovi Hrvatske bili su vijekovima u sastavu Austrije i Italije.

Tek su u Јugoslaviji - "tamnici naroda", kako je zovu hrvatski desničari, Hrvati dobili Banovinu Hrvatsku, koju im je omogućila srpska dinastija Karađorđevića.