latinica  ћирилица
12/11/2018 |  13:26 ⇒ 13/11/2018 | 07:42 | Autor: RTRS

Desetogodišnja uspješna saradnja SNSD-a i HDZ se nastavlja

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak stranačkih delegacija SNSD-a i HDZ BiH, predvođenih liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku dogovoren zajednički nastup na svim nivoima vlasti.

- Želimo da naša saradnja bude u funkciji napretka - rekao je on i dodao da je neophodno pristupiti formiranju vlasti na svim nivoima.

Dodik je naveo da će se u Srpskoj već od narednog ponedjeljka pristupiti formiranju vlasti.

- Pristupićemo i određivanju mandatara u formalnom smislu. Mislimo da Vlada može da bude formirana do kraja ovog mjeseca ili za nekoliko dana u decembru - istakao je on i izrazio spremnost da u Vladi bude zastupljena i HDZ.

On je naveo da se time stvaraju uslovi da se počne raditi na nekim godišnjim važnim dokumentima. 

Dodik je naveo da je saradnja SNSD-a i HDZ kapitalna i da je HDZ ostvarila istorijski maksimum, iako novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH nije iz ove partije.

- To ne sprečava HDZ da i dalje bude reprezentativna u BiH i zato ćemo i dalje sarađivati - poručio je lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, saradnja će se odvijati još na dva nivoa, a to je Vijeće naroda, gdje će HDZ i SNSD imati određene pozicije, kao i na nivou Vlade Srpske, gdje će se razgovarati o po principu ravnomjerne zastupljenosti - HDZ-u jedan član Vlade, a da se u kapacitetu, ukoliko do toga dođe, na nivou Federacije BiH razgovara o tome da HDZ svoj kapacitet prepusti SNSD-u.

Prema njegovim riječima, sada je to moguće, prošli put nije bilo moguće, jer HDZ nije imao manevarskog prostora za to.

"Mislim da saradnja ove dvije političke partije, koje su ostvarile kapitalan izborni rezultat, koji je sa stanovišta HDZ-a maksimalan i istorijski, ali činjenica da iz HDZ-a nije izabran član Predsjendništva BiH, ne sprečava HDZ da na svim drugim nivoima vlasti bude reprezentativan i mi to tako i razumijemo", rekao je Dodik.

On je dodao da je HDZ reprezentativni politički predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH i da radi toga SNSD sa njim sarađuje i razgovara.

Dodik je poručio da SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika, kako Ustav predviđa, što znači 17 srpskih delegata, koji će morati biti unutra "šta god ko i kako o tome mislio".

On misli da je bila degradirajuća, nepotrebna i loša poruka bošnjačke vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u Domu naroda FBiH nije bio popunjen.

Dodik je dodao da će SNSD podržati svako rješenje koje omogućava taku vrstu popune.

"Mi se zalažemo za to da srpski politički predstavnici u FBiH imaju svoj potpuni kapacitet, a on podrazumijeva da bez spekulacija Srbi tamo gdje ih ima najviše u FBiH imaju pravo na najveći nivo političkog zastupanja", rekao je on. 

Čović je izrazio želju za nastavkom i jačanjem saradnje. Ponovio je da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

- Pitanje Izbornog zakona je ključno pitanje u BiH - istakao je on.

Čović je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike oko ključnih pitanja i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom.

On je poručio da se se desetogodišnja uspješna saradnja dvije stranke nastavlja.

Čović je naveo da su na današnjem sastanku predstavljeni rezulatati koji su mjesec dana poslije izbora jasni, te da su, kada je riječ o HDZ-u BiH, izvrsni, jer su jači i izraženiji nego u posljednjih 20 godina na bilo kojim izborima.

"Ipak, postoji manjkavost kada uz sve to nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali to je realnost koju danas treba sagledati u funkciji političkih odnosa u BiH, potrebe da se u Federaciji BiH kod bošnjačkog naroda biraju dva predstavnika i oni su na praktičan način pokazali kako misle to uraditi. Iako mi mislimo da je apsolutno neustavno, nelegitimno i nelegalno", istakao je Čović.

On je dodao da SNSD i HDZ BiH, kao predstavnici i dominantni pobjednici unutar srpskog i hrvatskog naroda na ovim izborima, moraju preuzeti na sebe odgovornost za probleme koje treba otkoloniti, a koji su u posljednjih godinu dana bili dominantno politički.

"Sa ovako dobrim rezultatima, to je prioritet i posebna obaveza. Mislim da ćemo iskoristiti sve instrumente koje imamo da riješimo ključna pitanja da bi u BiH odnos tri konstitutivna naroda bio na načelima Ustava i u izvornosti Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, kako smo više puta govorili", rekao je Čović.

Na današnjem sastanku delegaciju SNSD-a, osim Dodika koji je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Sasatanak delegacija SNSD-a i HDZ-a (Foto: Avaz)

U delegaciji HDZ BiH bili su i potpredsjednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.