latinica  ћирилица
13/11/2018 |  07:53 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Savjet ministara o pripremama odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika

Savjet ministara trebalo bi danas da razmatra informaciju o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čiji je predlagač Direkcija za evropske integracije BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na internet stranici Savjeta ministara navodi se da je na dnevnom redu sjednice i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pred ministrima će biti i informacija o rješavanju statusa agenta i zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o agentu Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava i Kancelariji agenta čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nije još sprovelo odluku Suda BiH koji je ocijenio nelegalnim imenovanje agenta i zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, zbog čega je pod znakom pitanja  legalitet zastupanja BiH u toj pravosudnoj instituciji.

U Ministarstvu nisu željeli da komentarišu odluku Suda BiH koji je poništio odluku o imenovanju predstavnika agenta u Strazburu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić, jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uslove za ove pozicije. 

Stav  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je  da sudske odluke ne treba komentarisati, nego dosljedno sprovoditi.

Sud BiH je 20. juna donio presudu u korist bivšeg zastupnika BiH Fikrete Ibrahimović, jer je utvrdio da su komisija koja je sprovodila konkurs, a zatim i Odbor za žalbe, povrijedili postupak, a zatim se oglušili o zaključke Savjeta ministara iz 2016. godine kada je naloženo poništavanje konkursa za imenovanje i obnovu postupka.

U drugom upravnom postupku 20. jula donesena je odluka o poništavanju konkursne procedure i utvrđena lista uspješnih kandidata.

Na jednoj od proteklih sjednica Savjeta ministara informacija ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac o ovom problemu nije dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH,  koje je tražilo da bude raspisan novi konkurs, a u međuvremenu da budu imenovani vršioci dužnosti na ovim pozcijama.

Prema pisanju "Večernjeg lista", izdanje za BiH, direktor Agencije za državnu službu Neven Akšamija, blizak SDA, sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac postavio je Skalonjićevu na tu poziciju, kršeći sve procedure, pa čak i stav Savjeta ministara.

Na sjednici Savjeta ministara biće riječi i o Nacrtu sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH, sa Osnovama za pokretanje postupka za zaključivanje navedenog sporazuma.