latinica  ћирилица
13/11/2018 |  10:44 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Hrvatska i Katolička crkva stoje iza pamfleta Romana Leljka

Hrvatski istoričar Goran Šarić izjavio je da je Hrvatska samo za istraživanje arhivske građe za knjigu "Mit o Јasenovcu" Romana Leljka odobrila više od 6.000 evra, što znači da država prećutno stoji iza takvih stvari, te da Katolička crkva organizuje Leljkova predavanja po cijeloj Hrvatskoj i tako stvara preduslove za "nove sukobe, ratove i Јasenovce".
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo)

Šarić, koji je i katolički teolog, ističe da to nisu nikakva istraživanja, već pamfleti.

"Njihov cilj je da prikažu da je 1941-1945. godine Јasenovac praktično bio zabavište i pozorište. Samo, ne kažu da su svi glumci tog `pozorišta`, osim jednog, ubijeni", rekao je Šarić za "Politiku", komentarišući reklamiranje na Hrvatskoj radio-televiziji knjige u kojoj se poriču zločini u Јasenovcu.

On je dodao da se u knjizi autor poziva na naređenje nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Јosipa Broza Tita da se Јasenovac zatvori.

"Јa sam vidio taj dokument. Tamo piše da se zatvori logor Јasenovac u Baranji, kod Osijeka, koji je bio logor za folksdojčere i udaljen 150 kilometara od ovog Јasenovca ", naveo je Šarić.

Onda se, ističe on, autor poziva na dokumente u kojima se navodno tvrdi da "nije bilo ubijanja", dok u originalnom dokumentu piše "taj dan nije bilo ubijanja", a onda se nakon dvije stranice detaljno opisuju pokolji.

Prema Šarićevim riječima, u Hrvatskoj postoji mit da su Srbi i Hrvati dva najrazličitija naroda, te da je cijeli hrvatski narativ zasnovan na negiranju zajedničkog porijekla sa Srbima.

On napominje da nema dobro mišljenje ni o srpskim istoričarima jer "nisu napisali nijednu knjigu koja bi se bavila negiranjem genocida u Јasenovcu" i smatra da su "u Srbiji intelektualne elite potpuno podbacile".

"Ovdje vlada jedna autošovinistička matrica. Imate ugledne istoričare koji drže katedre, a prihvataju narativ srpskih neprijatelja. U Hrvatskoj imate drugu krajnost - pretjerani romantizam, nacionalizam", naglasio je Šarić.

"Politika" podsjeća da je Šarić izazvao bijes u Hrvatskoj nakon objave na "Fejsbuku" o hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" kada je postavio pitanje: "Šta je tačan povod za slavlje - to što je protjerano 200.000 ljudi sa njihovih ognjišta, spaljivanje kuća, pustošenje sela... Ako se slavi odlazak Srba, zašto se onda ne proslavlja i odlazak 400.000 Hrvata, koje je slična politika otjerala?"