latinica  ћирилица
13/11/2018 |  16:47 | Autor: SRNA

Od početka godine prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata

Savjet ministara primio je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH, prema kojoj je ove godine do 8. novembra u BiH prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu iskazalo je 20.497 lica, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil.
Sarajevo - sjednica Savjeta ministara - Foto: SRNA
Sarajevo - sjednica Savjeta ministaraFoto: SRNA

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, njih 7.224, zatim iz Irana 3.466, Sirije 2.616, Avganistana 2.613, Iraka 1.958 i Libije 764, saopšteno iz Savjeta ministara.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, dnevni priliv migranata u novembru je smanjen u odnosu na oktobar, tako da je od 31. oktobra do 8. novembra Službi prijavljeno 926 nezakonitih migranata.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu iskazala su 872 lica, dok je samo jedna osoba podnijela zahtjev za azil.

Prioriteti BiH i dalje se odnose na jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima, realizaciju sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta u oblasti azila, kao i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranata.

U narednom periodu biće obezbijeđeno povećanje smještajnih kapaciteta za migrante na postojećim lokacijama gdje borave migranti, i to u prostorijama poduzeća "Bira" u Bihaću na ukupno 1.200, te u bivšoj kasarni "Ušivak" u Hadžićima na 800 mjesta.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojena je informacija Ministarstva bezbjednosti o prijedlogu rješenja za obezbjeđivanje kontinuirane zaštite i pomoći strancima žrtvama trgovine ljudima u BiH.

Sredstva će biti obezbijeđena u budžetu ovog ministarstva na poziciji tekući grantovi, a Savjet ministara više neće donositi pojedinačne odluke o izdvajanju ovih sredstava na godišnjem nivou.