latinica  ћирилица
14/11/2018 |  15:42 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Obilježen dan Bratunačke brigade

U Bratuncu je, prvi put nakon rata, obilježen dan Bratunačke brigade, koja je formirana na današnji dan 1992. godine.
Bratunac - obilježen dan Bratunačke brigade - polaganje cvijeća - Foto: SRNA
Bratunac - obilježen dan Bratunačke brigade - polaganje cvijećaFoto: SRNA

Tim povodom položeno je cvijeće i odata počast poginulim srpskim borcima i civilima kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Organizatori ovog obilježavanja su Organizacija starješina Vojske Republike Srpske i Boračka organizacija Bratunac, čije su delegacije položile cvijeće.

Cvijeće su položila i delegacija opštine, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Predsjednik Boračke organizacije iz Bratunca Nebojša Lukić rekao je da je Bratunačka laka pješadijska brigada nastala kao nužna potreba za odbranu srpskog stanovništva od muslimanskih snaga iz Srebrenice koje su do formiranja ove brigade 1992. godine etnički očistile područje opštine Srebrenica i dvije trećine bratunačke opštine.

"Nakon formiranja Brigade najveći dio bratunačke i dio srebreničke opštine je oslobođen i zaustavljena je napredovanje muslimanskih jedinica i odbranjen Bratunac", istakao je Lukić.

On je precizirao da je za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda živote dalo 411 pripadnika ove brigade, a da je u bratunačkoj opštini stradalo ukupno 1.050 stanovnika srpske nacionalnosti, od kojih 639 civila.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske iz Bratunca Dragan Trišić podsjetio je da je prilikom formiranja brigada brojala 2.200 obveznika od kojih je 411 poginulo, a 750 ranjeno.

"Cilj ovog obilježavanja je da se prisjetimo i odamo počast poginulim saborcima, te da evociramo uspomene i podsjetimo na ratni put ove brigade koja je sačuvala Bratunac i srpski narod u ovom mjestu od uništenja", rekao je Trišić.