latinica  ћирилица
14/11/2018 |  16:27 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Skupština grada Prijedora razmatrala Informaciju o prodaji akcija RŽR Ljubija

Skupština grada Prijedora, razmatrala je "Informaciju o donošenju odluke o prodaji paketa akcija Rudnika željezne rude Ljubija na berzi i moguće posljedice na privredu Prijedora". Razmatran je i zaključak gradonačelnika, a skupštini su prisustvovali i predstavnici Mitala.

Zahtjevi sindikata Mitala nepromijenjeni - traže da privatizacija bude sprovedena u skladu s najvišim standardima u ovoj privrednoj oblasti, te omogućen nastavak rudarenja. Sa ovim su danas upoznali i lokalni parlament.

"Јasan je zaključak da Vlada mora dobro da razmisli i da pojača kriterijume i da onog momenta kad bude sigurna da ima kupca koji će rudariti na području grada Prijedora, odluči se na prodaju, ako je to neophodno", naglašava predsjednik sindikalne organizacije "Arcelor Mital" Saša Kukolj.

"Pokušali smo da damo svoj doprinos, da objavimo šta su to mogući scenariji i oppcije i uslovi koji se na licitaciji obezbjeđuju, jer mislimo da oni nisu dovoljno kvalitetni i jaki, da bi mogli biti sigurni da će sutra neko ko kupi Ljubiju, biti zaista neko ko će produžiti životni vijek rudnika", rekao je direktor "Arcelor Mitala" Mladen Јelača.

Јelača je potvrdio da će Mital učestvovati na aukciji za prodaju akcija RŽR-a Ljubija. Klub SDS-a od Vlade traži garanciju da će rudarenje biti nastavljeno.

"Mi podržavamo Sindikat rudnika Mitala, oni se bore da rade, da imaju svoje mjesto, da teče proizvodnja i sve ostalo", kaže Radenko Stijepić iz Kluba odbornika SDS-a u SG Prijedor.

SNSD podržava odluku Vlade i IRB-a, kažu, to je za dobrobit grada.

"Ne možemo sumnjati u dobronamjernost Vlade da pomognemo gradu Prijedoru, samim tim što ima jedna odluka Vlade, koja kaže da će 10 odsto od ukupne prodajne cijene pripasti gradu Prijedoru", navodi šef Kluba odbornika SNSD-a u SG Prijedor Dragoslav Kavić.

Usvojen je i zaključak gradonačelnika , koji predlaže da se Vlada nakon prodaje kapitala u Ljubiji, uključi u stvaranje uslova za eksploataciju rude.

"Najvažniji zaključak jeste da smo mi kao grad posebno kapitalno zainteresovani da rudnici i dalje rade i da se zapošljavaju ljudi u procesu rudarenja", istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Licitacija akcija RŽR zakazana je za 17. decembar na Banjalučkoj berzi.