latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:06 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Čubrilović smijenjen s mjesta zamjenika predsjednika DNS-a!

Predsjedništvo DNS-a razriješilo je Nedeljka Čubrilovića funkcije zamjenika predsjednika stranke. Zahtjev za razrješenje podnio je predsjednik Marko Pavić, obrazloženjem da je učestvovao u smjenama DNS-ovih kadrova.

Ovakva odluka za Gradski odbor je neprihvatljiva. Traže da Pavić podnese ostavku, i da je odgovoran u probleme u stranci.

Sat vremena prije sjednice Predsjedništva, Čubrilović je izjavio da si njegovi odnosi sa Markom Pavićem dobri, a onda – preokret. Predsjedništvo DNS-a razriješilo je Nedeljka Čubrilovića funkcije zamjenika predsjednika stranke

"Predsjedništvo većinom glasova je usvojilo predlog i zato sam napustio sjednicu, jer više nisam član Predsjedništva. Do toga je dovelo neslaganje predsjednika DNS-a Marka Pavića s nekim mojim stavovima i moram reći optužbe da sam učestovao u navodnoj smjeni DNS-ovih kadrova", istakao je Čubrilović.

Sjednicu je napustio i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić, nezadovoljan odlukom o smjeni Čubrilovića. 

"To je čovjek koji je 22 godine stvarao stranku. Nemam namjeru da podržavam stranku gdje su tajkuni i neću više tu da učestvujem", katrgoričan je Ćopić.

RTRS nezvanično saznaje da je predsjednik DNS-a Marko Pavić razmatrao plan o izbacivanju Čubrilovića iz stranke, kako bi spriječio njegov ostanak na čelu Narodne skupštine i udovoljio grupaciji pridošlica u DNS. Saznajemo da iza svega stoje biznismeni i pojedinci koji su diktirali odnose unutar stranke, ali i koalicije, te da je Pavić popustio pod tim pritiskom. Za banjalučki Gradski odbor Čubrilovićeva smjena je neprihvatljiva.

"Ako neko treba da ode to je Pavić. Već duže vrijeme dolazi do poremećenih odnosa, jer Pavić uvažava odluke ljudi koji su tu manje od pola godine. Mi želimo da se DNS vrati izvornim principima, glasačima i da ne šaljemo pred izbore poruke koje se ne ostvaruju. To je odgovornost Pavića, ima zasluge za stvaranje stranke, ali mislim da je vrijeme da ode s te pozicije i da podnese ostavku", poručio je sekretar banjalučkog odbora DNS-a Boran Bosančić

Marko Pavić danas nije davao izjave. U saopštenju je kratko navedeno da je Čubrilović većinom glasova smijenjen. Usvojen je izvještaj o razgovorima sa SNSD-om, u kojem se navodi da je dogovoren nastavak koalicije DNS-SNSD-SP i zajednički nastup na svim nivoima vlasti, te da će DNS-u pripasti mjesto predsjednika Narodne skupštine. DNS podržava mandatara za sastav nove Vlade, a o raspodjelama u Vladi naknadno će biti razgovarano.

Današnjim dešavanjima iznenađen je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Poručuje - Čubrilović nije učestvovao u smjenama DNS-ovih kadrova.

"Јa sam rekao da će Čubrilović ostati na mestu predsjednika NSRS i gospodinu Paviću juče. Mislim da je to korektno. Čubrilović je s nama sarađivao i nismo imali problema. Mislim da Čubrilović zavrijeđuje pažnju i SNSD će to pitanje razmotriti u narednom vremenu”.

Ističući da je Čubrilovićeva smjena unutarstranačko pitanje, Dodik je poručio da SNSD nema namjeru da čini bilo šta u vezi s tim. Podsjeća da su na međustranačkom sastanku ponovili da pojedini ljudi, koji su radili u DNS-u, nisu bili u funkciji koalicionih dogovora, te da ne mogu prihvatiti njihov kapacitet u modeliranju međusobnih odnosa.