latinica  ћирилица
15/11/2018 |  08:59 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Medicinski fakultet jedna od najvažnijih naučnih i obrazovnih institucija (VIDEO)

U Banjaluci je održana svečana akademija povodom 40 godina postojanja i rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Svečanom akademijom, Medicinski fakultet u Banjaluci obilježio je 40 godina postojanja i rada. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodijeljena su priznanja, a najavljeni su i ambiciozni planovi za naredni period.

Medicinski fakultet u Banjaluci osnovan je 17. marta 1978. godine, a prvo predavanje održano je na današnji dan prije četiri decenije. Veliku pomoć u formiranju i kasnijem razvoju imali su od svih medicinskih fakulteta s prostora bivše Јugoslavije, a dekani mnogih od njih su bili gosti na Svečanoj akademiji. Najavljeno je intenziviranje saradnje i u narednom periodu, posebno u zajedničkom nastupu u međunarodnim projektima.

Foto: RTRS

Dekan medicinskog fakulteta Ranko Škrbić rekao je da ovaj fakultet prati savremene trendove u naučnoistraživačkoj nastavi.

"Rasli smo uz pomoć medicinskih fakulteta sa prostora bivše Јugoslavije i zato smo neizmjerno zahvalni. Cilj nam je da nastavimo sa kvalitetnim radom, a za tako nešto imamo i dobre planove", kaže Škrbić.

Tokom prethodnih 40 godina, fakultet je obrazovao kvalitetne kadrove. Mnogi od njih profesionalno su angažovani po cijelom svijetu. Da ja banjalučki Medicinski fakultet nosilac obrazovanja u zdravstvu u Srpskoj, ali i jedan od vodećih fakulteta Univerziteta u Banjaluci, posebno kada je riječ o primjeni praktičnih metoda u nastavi, smatra i rektor, Radoslav Gajanin.

"Medicinski fakultet je jedna od vodećih članova našeg univerziteta. Ovaj fakultet ima uspješnu međunarodnu saradnju i vjerujem da će tako biti i u budućnosti", rekao je Gajanin.

Oblast zdravstva strateški je važna za Srpsku, poručili su zvaničnici, rekavši da je do sada mnogo urađeno kada je riječ o zakonskoj regulativi, infrastrukturi, a posebno obrazovanju kadrova.

"Svih ovih godina Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci uspio je da se nosi sa različitim izazovima, ali i da iznjedri kadar koji je danas cijenjen. Vlada Republike Srpske je donisila dobre propise koji se tiču zdravstvenog sistema, a i mnogo je urađeno na poboljšanju infrastrukture", rekla je Željka Cvijanović, dosadašnja predsjdnica Vlade i novoizabrana predsjednica Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci ima najznačajniji doprinos ugledu ovog univerziteta, kao i sve pretpostavke za napredak jačanje.

"Ova ugledna ustanova ima sve pretpostavke za širenje i jačanje. Namjera nam je da na lokaciji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske izgradimo prostorije Medicinskog fakulteta", rekao je Dodik

Dodiku i Cvijanovićevoj dodijeljene su i povelje za doprinos razvoju i ugledu Medicins.kog fakulteta. Ova priznanja dobili su i medicinski fakulteti iz regiona, zaslužnim profesorima i dekanima uručene su plakete, najboljim studentima zlatne značke, a najvećim donatorima zahvalnice.