latinica  ћирилица
15/11/2018 |  12:55 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Dodik: Uspostaviti dogovor o zajedničkom interesu na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Irske u BiH Majlsom Gajranom.
Dodik i Gajran - Foto: RTRS
Dodik i GajranFoto: RTRS

Dodik je zahvalio Gajranu na čestitkama na izbornom uspjehu i naglasio da će se na novoj funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH založiti za uspostavljanje dogovora u vezi zajedničkog interesa na nivou BiH, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali ne i nametnutih rješenja visokog predstavnika.

Predsjednik Srpske prenio je irskom ambasadoru da će se Republika Srpska u narednom periodu usredsrediti isključivo na ekonomska pitanja, a da će se kao srpski član Predsjedništva BiH zalagati za stabilnost institucija i političke situacije u BiH, kao i za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji.

- Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagaću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku - rekao je predsjednik Srpske, dodajući da očekuje da se na nivou BiH napravi napredak na planu ekonomije i da se uđe u veliki investicioni proces izgradnjom infrastrukture.

Dodik i Gajran saglasili su se da bi dobro bilo da BiH sa Irskom, koja je izuzetno rastuća ekonomija, razmijeni pozitivna iskustva, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.