latinica  ћирилица
15/11/2018 |  17:53 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Krivične prijave zbog brutalne torture trojice mladića iz Istočnog Sarajeva

Nema pomaka u istrazi ubistva dva sarajevska policajca. Nema ni objašnjenja zbog čega su trojica mladića iz Istočnog Sarajeva bili izloženi stravičnoj torturi u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo tokom ispitivanja o tom slučaju. Njihov advokat Bojan Veselinović podnio je krivičnu prijavu zbog brutalnog prebijanja i mučenja što je dokumentovao fotografijama i medicinskim izvještajima o zadobijenim povredama u sarajevskoj policiji.

Isti dan nakon ubistva policajaca, SIPA je u Palama uhapsila Miloša Obradova, Stefana Samardžiju i Srđana Sokolovića. Predali su ih MUP-u Kantona Sarajevo uz zapisnik da nemaju povreda. Nakon “tretmana“ u sarajevskoj policiji, kući su došli s lomovima, podlivima i tragovima udaraca po glavi i cijelom tijelu. Tučeni su pesnicama, nogama i palicama.

"Nakon toga odvedeni su u posebne sobe gdje su `kriminalističko-operativne radnje prikupljanja dokaza` nastavljene tako da su oštećenima skinute pantalone i donji veš pa su im NN lica kliještima gnječila testise. Istim kliještima stiskane su im uši i udarani su po glavi", izjavio je advokat povrijeđenih mladića Bojan Veselinović.

Isljeđivanje je nastavljeno upotrebom elektrošokera, prskanjem biber spreja u oči i usta. Sarajevski policajci su, prema navodima iz prijave, tukli privedene mladiće po zadnjici, prijetili su im odsijecanjem udova i likvidacijom.

"Uz prijetnje likvidacijom, udarani su pištoljima u predjelu glave. Noževima su im zarezivane uši i ubadani su nesterilisanim iglama. Oštećeni su prisiljavani da klanjaju, puštan im je ezan za dženazu, vrijeđani su na nacionalnoj i vjerskoj osnovi", nastavlja priču advokat.

Veselinović kaže da mu nije bilo dozvoljeno da uđe u prostorije sarajevskog MUP-a i da objasni da privedeni imaju alibi jer su u noći ubistva policajaca učestvovali u tuči u jednom ugostiteljskom objektu u Palama. Dobio je uvjeravanja da neće biti prebijeni.

Po prijemu krivične prijave advokata Veselinovića rečeno je da provjeravaju navode iz prijaveo o batinanju, ponižavanju i vrijeđanju na nacionalnoj i vjerskoj osnovi trojice privedenih mladića od strane sarajevske policije.

Pretučeni mladići ne žele pred kamere. Njihov advokat kaže da su pripadnici SIPE tokom hapšenja njihovim roditeljima rekli da ih vode u PU Pale, međutim, direktno su ih sproveli u MUP Kantona Sarajevo. U SIPI smo ostali bez objašnjenja zašto su to učinili čime su praktično zaobišli MUP Srpske.

26. oktobra, likvidirani su policajci Adis Šehović i Davor Vujinović. Istraga je odmah usmjerena ka auto-mafiji, međutim, još nije poznato ko je vlasnik vozila iz Hrvatske koje su ubice htjele da ukradu, gdje su čaure s mjesta zločina. Tragična smrt policajaca zahtijeva pravdu, ali ne opravdava brutalnost u istrazi.