latinica  ћирилица
16/11/2018 |  13:32 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Knežević: Naši studenti nemaju problem da nađu posao

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević rekao je danas na svečanosti povodom 47 godina rada ove obrazovne ustanove da studenti koji završe ovu visokoškolsku ustanovu nemaju problem sa pronalaženjem posla kod nas i u inostranstvu.
Mašinski fakultet Banja Luka - Foto: SRNA
Mašinski fakultet Banja LukaFoto: SRNA

Knežević je rekao novinarima u Banjaluci da bi ovdašnja privreda već sada mogla da zaposli nekoliko desetina mašinskih inženjera.

"Ali njih nema jer još nisu završili studije. Takođe, primanja u mašinskoj indstriji su daleko veća nego u brojnim oblastima privrede, što bi trebalo da privuče mlade da upišu ovaj fakultet", rekao je Knežević na svečanosti.

On je naglasio da su formirali Centar za podršku privredi i Centar za akreditovane laboratorije, čime je ove godine uspostavljena snažna veza Mašinskog fakulteta sa industrijom i srednjim školama.

Knežević je rekao da je tokom 47 godina Fakultet iznjedrio više od 2.000 diplomiranih inženjera, koji rade kod nas i u cijelom svijetu.

On kaže da ovaj fakultet ima 45 nastavnika i saradnika, da je uspješno realizovano više domaćih i međunarodnih naučnoistraživačkih i stručnih projekata, te da je mnogo urađeno na opremanju fakulteta.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin je naveo da je Mašinski fakultet značajna članica Univerziteta koja uspješno sarađuje sa privrednim sektorom u Banjaluci, Republici Srpskoj i šire.

"Putem centara za podršku privredi i za akreditovane laboratorije, Fakultet uspješno pomaže privredi kroz dokvalifikaciju svojih studenata i prekvalifikaciju odgovarajućih drugih zanimanja, kao i u obavljanju visokostručnih poslova u privredi i kompanijama", rekao je Gajanin.

On je naglasio da je ovaj tehnički fakultet jedan od vodećih na planu naučnoistraživačkih aktivnosti i projekata, čiji se rezultati publikuju u međunarodnim referentnim naučnim časopisima.

"Studijski programi na ovom fakultetu su sve popularniji o čemu govori podatak da mašinskih inženjera gotovo da nema na tržištu rada", istakao je Gajanin.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović rekao je da imaju dobru saradnju sa kolegama iz Banjaluke i da u narednom periodu akcenat treba staviti na visokotehnološki razvoj i praktični rad.

"Razvoj države, baziran na znanju, jedini je put da stope rasta BDP-a budu sedam ili više procenata, nakon čega je lako govoriti o većim ulaganjima u visoko obrazovanje i nauku. Cilj da kao univerziteti i fakulteti zajednički sa državom i privredom unapređujemo stvari", naveo je Mitrović.

Na svečanosti Mašinskog fakulteta su, između ostalog, dodijeljene nagrade najboljim studentima prvog i drugog ciklusa studija i studentima za postignute odlične rezultate na 58. "Mašinijadi 2018".

"Čast mi je što sam izabran za najboljeg studenta završne godine Fakulteta, što je dokaz da se svakodnevni rad i trud isplate. Planiran da ostanem u Srpskoj i nastavim da se školujem i usavršavam", rekao je student završe godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci Stefan Gotovac.

Proslavi u amfiteatru Mašinskog fakulteta prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srpske, dekani mašinskih fakulteta iz Srbije, Istočnog Sarajeva i Sarajeva, dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci, predstavnici međunarodnih agencija, studenti i brojne zvanice iz naučnog, privrednog i javnog života Banjaluke, Srpske i regiona.