latinica  ћирилица
16/11/2018 |  13:48 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Bolnica I. Sarajevo: Sastanak sa predstavnicima institucija Srpske ili obustava rada

Sindikat doktora medicine Bolnice Istočno Sarajevo je sa današnjeg okupljanja zatražio da u ponedjeljak, 19. novembra, bude održan sastanak sa predstavnicima institucija Republike Srpske radi rješavanja isplate zarada za prethodna tri mjeseca ili će obustaviti rad.
Sindikat doktora medicine Bolnice Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Sindikat doktora medicine Bolnice Istočno SarajevoFoto: SRNA

"Želimo da se ovo rješava u okviru institucija Republike Srpske, da u ponedjeljak održimo seriju sastanaka kako bi našli rješenje", rekla je Srni predsjednik Sindikata doktora Sarajevsko-romanijske regije Tatjana Јovičić i naglasila da upućuju javni poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, ministru zdravlja i socijalne zaštite Draganu Bogdaniću i vršiocu dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejanu Kusturiću.

Јovičićeva je rekla da su zaposleni u ovoj bolnici nezadovoljni, jer nemaju nikakvih odgovora za isplatu ličnih dohodaka za avgust, septembar i oktobar, niti imaju komunikaciju sa menadžmentom Bolnice.

"Radnici su ogorčeni i egzistencijalno nesigurni. U slučaju da u ponedjeljak ne dođe do ovih sastanaka, žele da idemo u obustave rada i druge sindikalne vidove borbe", rekla je ona.

Јovičićeva je ponovila da su radnici spremni da idu u obustavu rada, iako je to zadnja mjera.

"Želimo da riješimo naš status u sklopu institucija, ali ne možemo čekati u nedogled", naglasila je Јovičićeva.

Јovičićeva je na jučerašnjem okupljanju istakla da zaposleni traže isplatu plata i doprinosa koji nisu uplaćeni sedam godina, isplatu troškova prevoza, jubilarnih nagrada, refundaciju troškova za specijalizacije i subspecijalizacije, kao i izjednačavanje sa drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj koje su dobile septembarsku, a neke i oktobarsku platu.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je danas Srni da se najozbiljnije radi na tome da zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi budu isplaćene zaostale plate koje kasne zbog dugovanja bolnice iz prethodnih godina koja su morala da budu plaćena.

Todorović je naveo da su na naplatu došla dugovanja od prije pet-šest godina koja su morala biti plaćena i to je napravilo problem tekućih sredstava.

"Stvar je dosta komlikovana i kompleksna i najozbiljnije se radi na tome da to pitanje bude nekako riješeno", rekao je Todorović.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske pozvao je Vladu da kao poslodavac izvrši svoju zakonsku obavezu prema radnicima u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu kojima još nisu isplaćene plate i druge pripadajuće naknade za avgust i septembar.

Od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva zahtijeva se da bez odgađanja obezbijede potrebne uslove da se izvrši hitna isplata navedenih ličnih primanja doktorima medicine koji rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi najkasnije do utorka, 20. novembra, saopšteno je iz Strukovnog sindikata.