latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:03 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Izricanje drugostepene presude Oriću i Muhiću 30. novembra

Apelaciono vijeće Suda BiH 30. novembra izreći će drugostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Optužnica Muhića u dvije tačke tereti za ubistvo Milutina Miloševića u selu Lolići i Mitra Savića u selu Kunjerac 1992. godine.

Njegov advokat Sabina Mehić danas je u završnim riječima zatražila oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Muhić kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Mehićeva je naglasila da je jedino zaštićeni svjedok Tužilaštva "O-1" u svojim nedosljednim iskazima spomenuo Sabahudina Muhića, zbog čega je završne riječi bazirala na osporavanju njegove kredibilnosti.

Osvrćući se na ubistvo Milutina Miloševića u Lolićima, Mehićeva je navela tri različita iskaza zaštićenog svjedoka koje je dao tokom sudskih postupaka u ovom predmetu, ukazujući na nedostatak elemenata krivičnog djela jer nije ustanovljeno u kakvom se stanju nalazio oštećeni nakon pucanja.

Mehićeva je rekla i da je svjedok Radmila Nikolić takođe bila neuvjerljiva jer je u istrazi spominjala drugu osobu kao odgovornu za smrt Miloševića, dok je na suđenju ubistvo pripisala Oriću i Muhiću.

Govoreći o ubistvu Mitra Savića u selu Kunjerac 14. decembra 1992. godine Mehićeva je ponovila iskaz svjedoka "O-1" kada je rekao da je samo Naser Orić u njega pucao iz pištolja, te da je ostalo nejasno gdje je onda pucao optuženi Muhić – u tijelo ili u zemlju.

Prema njenim riječima, ostalo je nejasno i kojoj grupi boraca je pripadao Muhić.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Јanjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O-1".

U završnim riječima branioca Nasera Orića 9. novembra, advokat Lejla Čović rekla je da Tužilaštvo BiH ništa nije dokazalo, osim da je u periodu optužbe bio oružani sukob.

Ona je osporavala kredibilnost zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH "O-1", navodeći da su uočene brojne razlike u njegovim iskazima tokom prvostepenog i obnovljenog sudskog postupka pred Apelacionim vijećem.

Izricanje presude zakazano je za 30. novembar.