latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:13 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca iz banjalučke regije

Porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz banjalučke regije, uručena su 42 posthumna odlikovanja. Poginuli borci odlikovani su Medaljom zasluga za narod.

Sa dvadeset jednu godinu Boško Bubić stao je u odbranu otadžbine, Republike Srpske. U njen temelj ugradio je najdragocjenije - život. Dvadeset tri godine nakon rata, za zasluge, postuhmno je odlikovan. Odlikovanje je uručeno jedinom članu porodice, njegovom bratu Mirku. 

"Skupa smo otišli u rat. Јa sam se vratio, on nije. 21 godinu je imao momak. Pao je na prvoj liniji", rekao je Bubić.

Na spisku 42 odlikovana poginula borca iz Banjaluke, Gradiške, Kotor Varoša, Laktaša, Mrkonjić Grada, Čelinca i Šipova, je i ime Ostoje Savića. Medalja zasluga za narod uručena je njegovoj kćerki Daliborki Derajić. 

"Јa bih htjela da se zahvalim na ovom divnom sjećanju na mog oca. Znam da ga to ne može vratiti, ali 23 godine sam čekala na ovo jer mi mnogo znači uspomena na njega", izjavila je Derajić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u protekla dva mandata ukazom je postuhmno odlikovao 1740 poginulih boraca. U ovoj godini odlikovanja su namijenjena za njih 174. 

"Naši ljudi su poginuli pred svojim kućnim pragom u otadžbinsko-odbrambenom ratu. Karakter ovog rata i ono što su oni radili na svojim ognjištima je slobodarski, patriotski i plemenit i nikako drugačiji", naglasio je generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Siniša Karan.

Odlikovanjima, predsjednik Srpske nastoji da još jednom izrazi zahvalnost borcima na čiju žrtvu porodice moraju biti ponosne, ističe Karan. Ta žrtva, dodaje, obavezuje sve u Srpskoj da Republiku gradimo kao dobro mjesto za život.