latinica  ћирилица
18/11/2018 |  11:44 ⇒ 19/11/2018 | 07:40 | Autor: RTRS

Svečana sjednica novog saziva NSRS

Konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u Banjaluci na kojoj će svečane zakletve položiti novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik i potpredsjednici Srpske.
Sutra konstitutivna sjednica NS RS - Foto: Glas Srpske
Sutra konstitutivna sjednica NS RSFoto: Glas Srpske

Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14.00 časova koju možete pratiti u direktnom prenosu na RTRS-u.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Narodne skupštine, predsjedavaće radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik - Dane Malešević, kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini - Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a.

Prvoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine prisustvovaće brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su, između ostalih, potvrdili premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

U susret prvoj sjednici 10. saziva narodnih poslanika, u Parlamentu je juče održana generalna proba kojoj je prisustvovala novoizabrana predsjednica Srpske Željka Cvijanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsjednik skupštine Nedeljko Čubrilović.